Galerie De Ploegh

Logo Galerie Ploegh
Galerie: De Ploegh
Collectie: Moderne kunst
Contact informatie:

Coninckstraat 58
3811 WK Amersfoort
033 4750770
www.deploegh.nl

In 2013 verscheen het omvangrijke boek “Palet van de 20e eeuw, honderd jaar beeldende kunst in Amersfoort” van de hand van Burchard Elias en Lex van de Haterd.

De geschiedenis van de in 2014 tachtig jarige vereniging Landelijk Kunstenaars Genootschap De Ploegh vormt de ruggengraat van het boek. In 1934 werd de kunstenaarsvereniging AKG opgericht en net na de oorlog, eind 1945, Kunstenaarsgroep de Ploegh. Deze beide verenigingen fuseerden op 1 maart 1975 tot LKG de Ploegh en waren tot 2004 gevestigd in Amersfoort. In 2015 keert de vereniging na 10 jaar Soest, terug naar de stad van haar roots. Naar een nieuwe locatie, klaar voor een nieuwe toekomst.

Overzicht Galerie Ploegh

De Ploegh is anno 2017 een landelijke vereniging met bijna 100 leden. Beeldend kunstenaars in diverse disciplines: schilderkunst, tekenkunst, grafiek, keramiek, glas, fotografie, ruimtelijk werk en mixed media. De vereniging heeft tot doel werkzaam te zijn in het belang van de kunst in het algemeen en in het bijzonder van de beeldende, toegepaste en gebonden kunst. De beoefening hiervan te bevorderen, de belangen van de beoefenaren te behartigen en het contact tussen de kunstenaars onderling en tussen hen en hun kunst enerzijds en de overheid en het publiek anderzijds te versterken. De vereniging doet dit of kan dit doen door:

 • het organiseren van verkooptentoonstellingen, het verhuren van kunstwerken, het (mede) organiseren van kunstevenementen en het bemiddelen bij kunstopdrachten aan leden;
 • het houden van bijeenkomsten met voordrachten, kunstbeschouwingen of discussies.

Nadrukkelijk is De Ploegh een vereniging met de daarbij behorende structuur. Een vereniging is van alle leden en vraagt ook de bijdrage van allen die lid zijn, naast de inzet van vrijwilligers die geen lid zijn. Een vereniging kan alleen bloeien, groeien en betekenis hebben als de vereniging en de koers gedragen worden door de leden.

3 gedachten over “Galerie De Ploegh”

 1. Geachte lezer.

  Heeft u ook informatie over Architect M.J.A. van Geel te Amersfoort? Mijn vader is jarenlang voorzitter geweest van Uw vereniging. Ik kan mij nog herinneren dat wij soms vergaderingen hadden bij ons thuis in de Dr. Nolenslaan. Zelf ben ik nu in de 70, maar denk vaak terug aan deze leuke tijd.
  Met vriendelijke groet,
  Veronica Schutter van Geel

  Beantwoorden
 2. In the 1950s my Grandfather and 9 other painters were all involved with de Plough.
  His name was Anton (Tom) Kurvers who painted landscapes and sailing ships.
  He was also a well-known press photographer. Can anyone remember the name or his friends,
  Gerard van Wyland, Kees van Eck, Toon Tieland, who were all different style of artists at the time.
  I live in Western Australia and would like any information regarding the group.
  We have a cutting from a newspaper dated Wednesday 27th December 1950 regarding a Jubilee Exposition from de Plough. Held in the Bloklandsgasthuis.

  Beantwoorden

Plaats een reactie

NIEUWSBRIEF
Ontvang interessante informatie om jezelf als kunstenaar en ondernemer verder te helpen

Wij houden ook niet van spam!
AANMELDEN
close-link