Beginnen met schilderen: Tips om te starten

Ben je klaar te beginnen met schilderen, maar weet je niet precies waar te starten? Of ben je al begonnen met schilderen maar kun je wel een paar aanwijzingen gebruiken? In dit artikel hebben we enkele handige tips gebundeld om jou als startende kunstenaar te helpen om te beginnen met schilderen.

Je wilt beginnen met schilderen, maar hebt nog niet het beste idee hoe je moet beginnen met een schilderij en welke materialen of technieken je hierbij nodig hebt? In dit artikel geven we je een paar eenvoudige tips om te starten met het schilderen.

Acrylverf

Acrylverf is een hele goede keus om mee te starten voor kunstenaars die beginnen met schilderen. Het is realtief goedkoop en je hoeft niet niet dagen te wachten tot een laag droog is, zoals bij olieverf.

Je hebt verschillende “diktes” (stroperigheid, viscositeit) acrylverf, waardoor je kunt testen met welk type jij het liefst werkt.

Acrylverf – Droogtijd

Omdat acrylverf snel droogt kun je er makkelijker mee werken als beginnend kunstenaar ten opzichte van bijvoorbeeld olieverf.

Wel moet je hierom toewerken naar een snelle schilderroutine (in de toekomst). Eenmaal opgedroogd kan acrylverf niet meer geactiveerd worden.

Er zijn zogenaamde “retarders” (vertragers) te koop die de droogtijd van acrylverf flink verlengen. Het is leuk om deze eens te proberen omdat je daarmee ook langer kleuren kan mengen en andere effecten kan bewerkstelligen.

Zodra acrylverf droog is, kun je er wel gemakkelijk overheen schilderen, maak je dus geen zorgen als je een foutje hebt gemaakt.

Acrylverf – Kwaliteit

Als je het je kunt veroorloven gebruik dan een goede kwaliteit acylverf, niet de acrylverf die je bijvoorbeeld bij de Action of een vergelijkbare winkelketen vindt. Er zijn veel merken beschikbaar in verschillende prijsklassen.

Acrylverf van hoge(re) kwaliteit bevat namelijk meer pigment en een beter bindmiddel, waardoor je er veel fijner mee kan werken en het veel duurzamer is. Daarnaast heeft het een beduidend betere dekking, waardoor je een perfecte penseel streek niet 3 keer moet overschilderen om hem dekkend te krijgen.

De meeste grote merken hebben ook zeer degelijke verf van studiekwaliteit, die ook goed werken en niet al te duur hoeven te zijn.

Lees ons uitgebreide artikel over goede acrylverf.

Verschillende soorten penselen

Penselen en kwasten

Penselen kunnen niet ontbreken wanneer je begint met schilderen. Koop een paar penselen en kwasten om een eerste start te maken.

Deze hoeven niet duur te zijn, maar vermijd de goedkope kwasten uit de winkels die bekend staan als “prijsvechters”, omdat de haren van dergelijke penselen/kwasten vaak al na kort gebruik loskomen en daarmee ook in je verf terecht komen.

Plat afgeronde kwasten in verschillende maten zijn goed om mee te beginnen. Ook een grotere platte kwast en een fijne detailkwast zijn handig om te hebben. Je kunt deze vaak in sets kopen die redelijk goedkoop zijn maar toch goed voor beginners. Je kunt je collectie in de loop van de tijd uitbreiden en je eigen voorkeur voor kwasten ontwikkelen.

Soorten. Acrylverf hecht veel beter aan synthetische, borstelpenselen dan aan zachtere penselen. Gebruik dus een penseel of kwast die niet al te stijf of te zacht is.

Wassen. Gezien acrylverf snel droogt is het belangrijk je kwasten na elke schildersessie te wassen met milde zeep en water. Gedroogde acrylverf is bijna onmogelijk uit kwasten te verwijderen.

Mocht er onverhoopt toch acrylverf opdrogen op jouw favoriete penseel of kwast, dan kun je de verf nog proberen te verwijderen met acrylverwijderaar. Doe dit wel zo spoedig mogelijk, hoe langer je wacht des te kleiner de kans dat het nog lukt.

Drogen. Leg je kwasten na het wassen plat neer om ze te drogen, om zo te voorkomen dat water in de bus komt en de lijm loslaat.

Bewaren. De haren kunnen uit elkaar gaan staan en buigen als ze met de haren naar beneden worden opgeborgen in een pot. Zorg ervoor dat ze schoon en droog zijn en bewaar ze dan met de haren omhoog in een pot of andere container.

Beginnen met schilderen

Gebruik een referentie

Wanneer je net begint is het een goede start om met een foto of afbeelding ter inspiratie te beginnen. Het internet staat vol afbeeldingen die je als referentie kunt gebruiken.

Ook kun je werken van andere kunstenaars bekijken om inspiratie op te doen. Vergelijk de kwaliteit of complexiteit van ervaren kunstenaars niet meteen met je eigen werk.

Jouw kunst en jouw kunstontwikkeling zijn uniek voor jou. Het is niet eerlijk tegenover jezelf om je kunstwerk te vergelijken met dat van iemand die al jaren schildert.

Wees niet te zuinig met verf

Wees niet zuinig met het aanbrengen van de verf. Een dikke laag aanbrengen is prima. Minder verf of verdunde verf verzwakt het werk en dwingt je om meer lagen aan te brengen, wat de verf troebel kan maken.

Daarnaast creëert een dikkere verflaag veel mooier textuur en geeft het een meer premium look.

Paletmes

Gebruik een paletmes in plaats van een kwast om variëteit in texturen aan te brengen. Met een paletmes kun je bijvoorbeeld ook verf wegschrapen of juist een lekkere dikke laag toevoegen.

Met een paletmes kun je ook effecten creeren die je met een kwast of penseel niet kunt maken. Kunstenaars die net beginnen met schilderen zullen het gebruik van een paletmeswaarschijnlijk kunnen waarderen!

Bekijk ons artikel over het gebruik en de mogelijkheden van een paletmes.

Het paletmes

Contrast

Contrast maakt schilderijen visueel interessanter en realistischer. Dit kun je bijvoorbeeld bereiken door warme kleuren (rood, geel, oranje) naast koele tinten (blauw, paars, groen) te plaatsen.

Durf daarnaast ook felle kleuren te gebruiken. Het toevoegen van witte hoogtepunten en gebieden met gedurfde of onverwachte kleuren maakt een schilderij dynamisch.

Kleuren mengen

Door te leren je eigen kleuren en tinten te mengen, breid je jouw kleurenpalet enorm uit en kun je ook nog eens veel geld besparen. Je kunt leren om elke kleur te mengen uit de drie primaire kleuren: rood, blauw en geel.

Het mengen van kleuren kan lastig lijken voor kunstenaars die net beginnen met schilderen. Bekijk daarom ook ons artikel met handige tools en als je meer wilt weten over het mengen van kleuren.

Gebruik verschillende technieken

Acrylverf is veelzijdig en past goed bij verschillende schildertechnieken. Je kunt zelfs met je vinger schilderen om kleuren soepel te mengen, of om speciale effecten te creeren.

Experimenteer met de verf, meng nieuwe tinten, gebruik ongebruikelijke gereedschappen en verrassende oppervlakken.

Dit zal jouw schilderij diverser maken en je helpen om een unieke stijl te ontwikkelen. Daarnaast is het ook gewoon een leuk creatief experiment!

Signeren

Onderteken en dateer je kunstwerken, zelfs je eerste pogingen. Door jouw schilderij te signeren creëer je een gevoel van eigendom en finaliseert jouw kunstwerk.

Het dateren van elk stuk geeft je een referentiepunt, zodat je kunt terugkijken en zien hoe ver je vaardigheden in de loop der jaren zijn gegroeid.

Maak foto’s

Foto’s kunnen worden gebruikt voor social media posts, online portfolio’s en webpagina’s en kun je er de progressie van een schilderij mee in kaart brengen.

Ook kun je door een foto te maken jouw schilderij op een flinke afstand bekijken (bijvoorbeeld op je telefoon). Dit geeft een nieuw perspectief, waardoor je ineens het grotere plaatje kunt zien.

Daarnaast zijn ze natuurlijk een leuk aandenken voor later.

Lees ons artikel over het fotograferen van schilderijen.

Tot slot

Dit waren enkele tips om je te helpen om te beginnen met schilderen, hopelijk heb je er iets aan. Des te meer je schildert, des te meer je leert en je zult zien dat je steeds beter wordt. We hopen dat deze tips je het vertrouwen geven om door te gaan!

Plaats een reactie

NIEUWSBRIEF
Ontvang interessante informatie om jezelf als kunstenaar en ondernemer verder te helpen

Wij houden ook niet van spam!
AANMELDEN
close-link