Wanneer je een professioneel kunstenaar of galeriehouder bent heb je op elk moment (zeer) waardevolle spullen in huis. Maar zijn die wel verzekerd? In dit artikel gaat financieel adviseur John Bonke in op de bezitsverzekering.
Als je één of meerdere kunstwerken in je bezit hebt dan ben je daar over het algemeen zuinig op.
Toch zijn er altijd gebeurtenissen die je niet kunt voorspellen, maar wel schade kunnen veroorzaken aan je kostbare bezit. Daarbij moet ook vermeld worden dat niet alles in geld is uit te drukken. Helaas is emotionele waarde nog steeds niet te verzekeren.
Bij bezitsverzekeringen is er een groot verschil tussen de particuliere kunstliefhebber cq. hobby kunstenaar aan de ene kant en de “zakelijke” kunsthandelaar, galeriehouder en professionele kunstenaar aan de andere kant.
Bekijk ook:
Verzekeraars gaan bij het afsluiten van een bezitsverzekering doorgaans uit van de volgende waardes:
- Nieuwwaarde
- Dagwaarde
- Vervangingswaarde
- Restwaarde
- Taxatiewaarde
Op dat gebied is er geen groot verschil tussen de particulier en de professional.
De particulier
De meeste particulieren hebben een inboedelverzekering afgesloten voor de inhoud van de woning. Hierbij kun je denken aan het bankstel, je kleren, je elektronica en zelfs de inhoud van je vriezer en koelkast.
Bijzondere objecten zoals elektronica, lijfsieraden en kunst en antiek zijn doorgaans tot een bepaald maximum verzekerd op de inboedelverzekering. Verzekeraars werken met statistiek en op basis van de gemiddelde Nederlander zijn deze maximum bedragen bepaald. Niet iedereen heeft kunst of peperdure elektronica in huis.
Het is dus belangrijk om goed in je voorwaarden van je inboedelverzekering te kijken welke maximumbedragen er gelden voor je kunst en antiek. Is het bedrag op je inboedelverzekering niet voldoende? Vraag dan na of het tegen een meerprijs hoger te verzekeren is. Doorgaans is dit mogelijk.
Wel kan het zijn dat de verzekeraar aanvullende eisen stelt. Bijvoorbeeld een alarmsysteem en gekeurde sloten bijvoorbeeld. Deze eisen kunnen per verzekeraar verschillen aangezien elke verzekeraar zijn eigen acceptatiebeleid heeft.
Om de waarde van de bijzondere kunstwerken aan te tonen is het raadzaam en soms zelfs een vereiste om periodiek een taxatierapport aan te leveren. Zodoende is er voor jou als klant, maar ook voor de verzekeraar duidelijk wat de waarde is. Dat voorkomt een hoop discussie en teleurstellingen bij schade. Een taxatierapport kost uiteraard geld, maar als je het niet doet en een veel te lage uitkering krijgt bij schade is dat erg zuur.
Je investeert wel veel geld in je kunst, waarom dan niet in een taxatierapport? Uiteraard moet je hierbij wel rekening houden met kosten / baten. Is het kunstwerk niet veel waard? Dan zal een taxatierapport verhoudingsgewijs duur zijn.
Buitenshuis
Neem je de kunstwerken ook mee buiten de woning zoals vaak bij sieraden het geval is, dan kan een aparte kostbaarhedenverzekering uitkomst bieden. Deze biedt veelal een ruimer verzekeringsgebied.
De premie is uiteraard ook iets hoger aangezien het risico op schade voor de verzekeraar ook groter is. De premie wordt meestal uitgedrukt in promillages van het verzekerde bedrag. Deze promillages verschillen per soort object.
De professionele kunstbezitter
Voor mensen die bedrijfsmatig met kunt omgaan zijn er andere oplossingen. De particuliere inboedelverzekering biedt dan doorgaans geen dekking.
Ben je zelf kunstenaar, galeriehouder of kunsthandelaar? Met andere woorden: Je verdient geld met het verkopen van kunst. Dan zal je hiervoor een “zakelijke” verzekering moeten afsluiten.
Ook deze zijn er in veel verschillende soorten en maten en zijn doorgaans maatwerk. Wat er mogelijk is hangt dus echt af van je situatie. Is de kunst aanwezig op een vaste of flexibele locatie? Is deze locatie beveiligd en zo ja, hoe? Wordt de kunst vervoerd en zo ja, hoe? Heel veel vragen.
Dit artikel is te kort om daar volledig over te kunnen zijn.
Er zijn wel een aantal verzekeraars die kant- en klare verzekeringsoplossingen bieden voor een aantal “zakelijke” situaties.
Mocht je willen weten welke mogelijkheden er op particulier of zakelijk gebied zijn voor het verzekeren van je kunstwerken, dan mag je altijd vrijblijvend contact met mij opnemen.

John Bonke is financieel adviseur en eigenaar van Bonke Financieel Advies. Zijn bedrijf is een allround assurantie- en hypotheekadvies kantoor. Je kunt bij hem terecht voor vragen op het gebied van verzekeringen, hypotheken en financieringen.
Hallo John.
Ik zou graag iets meer over de mogelijkheden voor het zakelijk verzekeren van kunstwerken als kunstenaar willen weten. Bedankt voor het artikel trouwens.
Beste Tinie,
Dank voor je reactie, we zullen vragen of John even contact met je opneemt.
Groet,
Jurjen
Ik lees/ vind veel informatie over kunst verzekeren. Maar geen directe link/verzekeraar die een eenmalige expositieverzekering voor 1 schilderij afsluit. Thuis is mijn werk voldoende verzekerd, maar buitenshuis niet. Mijn eigen verzekering sluit geen kostbarenverzekeringen af voor kunst. Help, waar kan ik terecht voor een eenmalige verzekering voor 10 dagen?
Beste Caro,
Voor zover ik weet bestaat er geen verzekering voor een beperkt aantal dagen. Ik denk dat een verzekeraar daar ook weinig heil in ziet. Net als bij een reisverzekering zal het misschien zelfs zo zijn dat de premie voor die 10 dagen relatief gezien erg hoog is ten opzichte van een standaard doorlopende kunstverzekering. Die laatste zijn er uiteraard wel.
Ik weet niet of je een beroepskunstenaar of particulier bent? Bij een particulier zou misschien een buitenshuis dekking op de inboedel al uitkomst bieden. Daar zit vaak wel een maximum aan qua bedrag. Een extreem duur kunstwerk zal daar al snel niet volledig verzekerd kunnen worden.
Mocht je nog meer vragen hebben, stel ze dan gerust!
Gr. John