De kunstenaar als ondernemer

Als kunstenaar komt het moment dat je moet kiezen of je uit jouw artistieke geboortes daadwerkelijk een bedrijf wilt laten ontspruiten. Wanneer moet je dit doen? Wat zijn de voor- en nadelen? In dit artikel geven we meer informatie voor de startende kunstenaar ondernemer.

Na het afronden van een kunst-gerelateerde studie of wanneer een hobby uit de hand begint te lopen, komt het moment dat je voor de keuze komt te staan: Door “prusten” of het serieus aanpakken en een bedrijf oprichten.

De meeste kunstenaars hebben een broertje dood aan het commercieële deel van het kunstenaarschap. Als je het echter echt van de grond wilt krijgen zul je er aan moeten geloven.

Maar op welk moment moet je een BTW nummer aanvragen en inschrijven bij de kamer van koophandel?

Is een kunstenaar BTW plichtig?

Je dient een BTW nummer te hebben wanneer je deel neemt aan een economische activiteit. Dat betekent al heel snel dat je als kunstenaar BTW plichtig bent. Als je 2 keer per jaar een schilderij verkoopt in opdracht van een kennis dan zul je de Belastingdienst niet direct op je nek krijgen. In dat geval betekent het wel dat je geen BTW mag rekenen over die producten.

Als je het serieuzer aanpakt en aan een galerie levert of een eigen webshop hebt moet je een BTW nummer hebben.

Bekijk ook:

Hoe vraag je een BTW nummer aan en hoeveel kost dat?

Het aanvragen van een BTW nummer is eenvoudig en doe je via de kamer van koophandel (KvK). Je maakt een afspraak op een KvK ka ntoor bij jou in de buurt en schrijft je daarbij in. De kosten hiervoor bedragen eenmalig 50 euro en nog 15 euro extra voor een uitreksel.

Bij de KvK zul je een offieële bedrijfsnaam op moeten geven waaronder je opereert.

Belastingtarief

Als je als kunstenaar zelf kunstobjecten vervaardigd (bijvoorbeeld een schilderij dat je zelf hebt geschilderd) komt dat in aanmerking voor het lage BTW tarief. Tot 2019 was dit tarief 6%, maar het lage belasting tarief is vanaf 2019 verhoogd naar 9%.

Vanaf 1 januari 2019 dien je als kunstenaar dus ook 9% BTW te rekenen over jouw kunst. Of tenminste, je dient 9% af te dragen aan de Belastingdienst.

Let op dat wanneer je verzendkosten rekent daarover het hoge belastingtarief over betaald moet worden (21%).

Belastingaangifte en -teruggaaf

De BTW die je geheven hebt jouw producten moet duideljk vermeldt staan op je facturen (naast de andere verplichte onderdelen). Per kwartaal geef je dat op aan de belastingdienst door middel van de aangifte omzetbelasting.

De aangifte kunt je zelf doen of je kunt het uitbesteden. Je kunt hierbij aangeven dat je een startende ondernemer bent met (zeer waarschijnlijk) initieel een kleine omzet en daarmee weinig administratie. Sommige belastingkantoren hanteren daar een laag tarief voor. Stuur gewoon een aantal mailtjes naar bedrijven voor een offerte.

Dat je aangifte moet doen wanneer je een BTW nummer hebt is het enige nadeel.

Voordelen BTW/KVK nummer

Het hebben van een BTW nummer heeft een aantal belangrijke voordelen:

Voor starters is het veelal voordelig om een BTW nummer te hebben, want je krijgt ook een deel van de BTW terug die je betaald aan andere bedrijven. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de materialen die je nodig hebt om jouw kunst te maken, maar ook bijvoorbeeld je internet aansluiting, die heb je per slot van rekening nodig om je website te beheren. Alles wat je direct kunt linken aan je bedrijf mag je opgeven.

Een andere blangrijk voordeel is dat je met je BTW/KvK nummer een zakelijke rekening kunt openen. Naast de handigheid dat je al je bedrijfsactiviteiten op 1 rekening kunt uitvoeren, stelt je dat ook in staat om bijvoorbeeld iDEAL betaling via jouw website te ontvangen. En dat is in deze tijd een must.

Verzekeringen

Wanneer je als ZZP-er aan de slag gaat en dat je enige werkzaamheden zijn, is het belangrijk om na te denken over verzekeringen voor nu en later. Hierover zullen we in 2019 een aantal artikelen publiceren die geschreven zijn door een expert.

Via onze nieuwsbrief houden we je op de hoogte van artikelen binnen deze serie en andere interessante artikelen!

Conclusie

Het klinkt erg spannend “een bedrijf starten”, maar het valt allemaal wel mee. Qua kosten hoef je het niet te laten, maar wel moet je jezelf even verdiepen in je factuur en omzetbelasting. En heb je een BTW nummer, dan kom je voor klanten over als een serieuze partij en krijg je geen problemen met de Belastingdienst.

Heb je vragen of suggesties? Deel ze dan hieronder.

Succes!

Bekijk ook:

2 gedachten over “De kunstenaar als ondernemer”

 1. Dag,

  Ik denk eraan om kunst te verkopen via Saatchi. Bij Saatchi moet ik een formulier invullen over belasting. Weten jullie wat dat precies inhoud? En hoe zich dat verhoudt met belasting betalen over een kunstwerk in Nederland?

  Groeten,

  Jasper van der Loos

  • Beste Jasper,

   Dank voor je reactie.
   Dat heeft waarschijnlijk te maken met de “sales tax” en het percentage daarvan verschil per staat. Wij kunnen je daar geen goed advies over geven, maar wellicht weten ze daar bij Thuiswinkel meer over. Hier kun je in iedergeval een document downloaden wat je meer informatie geeft.

   Succes! En als je meer informatie hebt horen we daar graag over!

Plaats een reactie

NIEUWSBRIEF
Ontvang interessante informatie om jezelf als kunstenaar en ondernemer verder te helpen

Wij houden ook niet van spam!
AANMELDEN
close-link