Als kunstenaar komt het moment dat je moet kiezen of je uit jouw artistieke geboortes daadwerkelijk een bedrijf wilt laten ontspruiten. Wanneer moet je dit doen? Wat zijn de voor- en nadelen? In dit artikel geven we meer informatie voor de startende kunstenaar ondernemer.
Na het afronden van een kunst-gerelateerde studie of wanneer een hobby uit de hand begint te lopen, komt het moment dat je voor de keuze komt te staan: Door “prusten” of het serieus aanpakken en een bedrijf oprichten.
De meeste kunstenaars hebben een broertje dood aan het commercieële deel van het kunstenaarschap. Als je het echter echt van de grond wilt krijgen zul je er aan moeten geloven.
Maar op welk moment moet je een BTW nummer aanvragen en inschrijven bij de kamer van koophandel?
Is een kunstenaar BTW plichtig?
Je dient een BTW nummer te hebben wanneer je deel neemt aan een economische activiteit. Dat betekent al heel snel dat je als kunstenaar BTW plichtig bent, alhoewel dit een grijs gebied is (ook voor de Belastingdienst zelf!).
Echter, als je 2 keer per jaar een schilderij verkoopt in opdracht van een kennis dan zul je de Belastingdienst niet direct op je nek krijgen. In dat geval betekent het wel dat je geen BTW mag rekenen over die producten.
Als je het serieuzer aanpakt en aan een galerie levert of een eigen webshop hebt moet je een BTW nummer hebben. Daarnaast zijn er regels met betrekking tot bijverdiensten. Dus ben je ook nog in loondienst, houdt daar dan rekening mee.
Wanneer je twijfelt of je BTW-plichtig bent kun je het beste bij de Kamer van Koophandel langsgaan. Zij kunnen bekijken of je die plicht hebt. Zoals je in de volgende paragraaf kunt lezen zijn de kosten voor het aanvragen van een KvK/BTW nummer minimaal, dus bij twijfel gewoon even een afspraak maken!
Bekijk ook:
Hoe vraag je een BTW nummer aan en hoeveel kost dat?
Het aanvragen van een BTW nummer is eenvoudig en doe je via de kamer van koophandel (KvK). Je maakt een afspraak op een KvK kantoor bij jou in de buurt en schrijft je daarbij in. De kosten hiervoor bedragen eenmalig 50 euro en nog 15 euro extra voor een uitreksel (kosten 2020).
Bij de KvK zul je een offieële bedrijfsnaam op moeten geven waaronder je opereert.
Belastingtarief
Als je als kunstenaar zelf kunstobjecten vervaardigd (bijvoorbeeld een schilderij dat je zelf hebt geschilderd) komt dat in aanmerking voor het lage BTW tarief. Tot 2019 was dit tarief 6%, maar het lage belasting tarief is vanaf 2019 verhoogd naar 9%.
Vanaf 1 januari 2019 dien je als kunstenaar dus ook 9% BTW te rekenen over jouw kunst. Of tenminste, je dient 9% af te dragen aan de Belastingdienst.
Ook wanneer je verzendkosten rekent voor het versturen van jouw kunst mag je daar het lage tarief over rekenen.
Belastingaangifte en -teruggaaf
De BTW die je geheven hebt jouw producten moet duideljk vermeldt staan op je facturen (naast de andere verplichte onderdelen). Per kwartaal geef je dat op aan de belastingdienst door middel van de aangifte omzetbelasting.
De aangifte kunt je zelf doen of je kunt het uitbesteden. Je kunt hierbij aangeven dat je een startende ondernemer bent met (zeer waarschijnlijk) initieel een kleine omzet en daarmee weinig administratie. Sommige belastingkantoren hanteren daar een laag tarief voor. Stuur gewoon een aantal mailtjes naar bedrijven voor een offerte.
Dat je aangifte moet doen wanneer je een BTW nummer hebt is het enige nadeel.
Voordelen BTW/KVK nummer
Het hebben van een BTW nummer heeft een aantal belangrijke voordelen:
Voor starters is het veelal voordelig om een BTW nummer te hebben, want je krijgt ook een deel van de BTW terug die je betaald aan andere bedrijven. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de materialen die je nodig hebt om jouw kunst te maken, maar ook bijvoorbeeld je internet aansluiting, die heb je per slot van rekening nodig om je website te beheren. Alles wat je direct kunt linken aan je bedrijf mag je opgeven.
Een andere blangrijk voordeel is dat je met je BTW/KvK nummer een zakelijke rekening kunt openen. Naast de handigheid dat je al je bedrijfsactiviteiten op 1 rekening kunt uitvoeren, stelt je dat ook in staat om bijvoorbeeld iDEAL betaling via jouw website te ontvangen. En dat is in deze tijd een must.
Verzekeringen
Wanneer je als ZZP-er aan de slag gaat en dat je enige werkzaamheden zijn, is het belangrijk om na te denken over verzekeringen voor nu en later. Hierover zullen we in 2019 een aantal artikelen publiceren die geschreven zijn door een expert.
Via onze nieuwsbrief houden we je op de hoogte van artikelen binnen deze serie en andere interessante artikelen!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief via onderstaand formulier.
Conclusie
Het klinkt erg spannend “een bedrijf starten”, maar het valt allemaal wel mee. Qua kosten hoef je het niet te laten, maar wel moet je jezelf even verdiepen in je factuur en omzetbelasting. En heb je een BTW nummer, dan kom je voor klanten over als een serieuze partij en krijg je geen problemen met de Belastingdienst.
Heb je vragen of suggesties? Deel ze dan hieronder.
Succes!
Dag,
Ik denk eraan om kunst te verkopen via Saatchi. Bij Saatchi moet ik een formulier invullen over belasting. Weten jullie wat dat precies inhoud? En hoe zich dat verhoudt met belasting betalen over een kunstwerk in Nederland?
Groeten,
Jasper van der Loos
Beste Jasper,
Dank voor je reactie.
Dat heeft waarschijnlijk te maken met de “sales tax” en het percentage daarvan verschil per staat. Wij kunnen je daar geen goed advies over geven, maar wellicht weten ze daar bij Thuiswinkel meer over. Hier kun je in iedergeval een document downloaden wat je meer informatie geeft.
Succes! En als je meer informatie hebt horen we daar graag over!
Ik ben beeldhouwer. De laatste 12 jaar heb ik in loondienst gewerkt en niets meer met mijn kunst gedaan. De laatste 2 jaar ben ik gepensioneerd. Nu heb ik alles weer opgepakt en wil wat serieuzer worden. Is het slim om alsnog een btw-nummer aan te vragen ?
met vriendelijke groeten.
Beste Peter,
Dank voor je reactie.
Het is inderdaad verstandig om een BTW-nummer aan te vragen wanneer je serieuzer wilt worden. Als je twijfelt is het aan te raden even een afspraak te maken bij de Kamer van Koophandel, zij kunnen je beter adviseren. Neem bij die afspraak in ieder geval alle documenten mee die nodig zijn voor een inschrijving, dat scheelt je weer wat tijd wanneer het advies daadwerkelijk inschrijven is.
Succes!
Ik ben content creator op Youtube. Verdien nu aardig wat geld er mee is het dan handig om een btw nummer aan te vragen? kan niet veel vinden over ondernemen op youtube het is nog een beetje een grijs gebied misschien weet jij daar wat meer over.
met vriendelijke groeten.
Hallo Dean,
Het maakt niet zoveel uit waarmee je geld verdient, maar meer hoeveel. Als je zegt “aardig wat”, dan is het verstandig even een keer een afspraak te maken met de kamer van koophandel. Het hangt er namelijk bijvoorbeeld vanaf of je in loondienst bent etc.
Succes!
Ik ben benaderd door een galleryhouder uit Italië die graag mijn werk in haar gallery wil opnemen. Ik heb nog niet eerder iets verkocht en sta nog niet als zelfstandige geregistreerd. Kan iemand mij informeren welke stappen ik dien te nemen hiervoor?
Hallo Annette,
Dat is leuk voor je!
De te nemen stappen staan in dit artikel onder het kopje “Hoe vraag je een BTW nummer aan en hoeveel kost dat?”. Kort gezegd moet je een afspraak maken bij de kamer van koophandel bij jou in de buurt. Zij kunnen je ook adviseren over het verkopen van jouw kunst in het buitenland.
Succes!
Hallo nanette pas op voor oplichting
Dank je wel
ik ben 18 jaar en zit nog op een opleiding en het lijkt me erg leuk om mijn kunst te verkopen het liefst via een website zodat het er professioneel uit ziet. ik heb op dit moment een bijbaantje. mag ik een website openen zonder dat ik zzp’er word? want het is niet dat ik er goud geld mee ga verdienen als je snapt wat ik bedoel.
Hallo Lindsey,
Een website starten mag altijd. Of je jezelf in moet schrijven hangt af van het feit hoeveel je gaat verkopen en hoeveel je al verdient met je huidige bijbaantje. Maak gewoon eens een (gratis) afspraak bij een Kamer van Koophandel kantoor bij jou in de buurt. Zij kunnen met je kijken of het nodig is.
Succes!
Hallo,
Ik heb een atelier waar ik o.a. sieraden en tekeningen maak. Het materiaal dat ik hiervoor heb gebruikt is een geruime tijd geleden door mij prive gekocht en de facturen heb ik niet meer. Een deel van mijn atelier wil ik gaan gebruiken als “winkel” om mijn sieraden en tekeningen te kunnen verkopen. Daarnaast verkoop ik ook mijn eigen LP’s. Dien ik mij als ondernemer bij de KVK te registreren en een BTW-nummer aan te vragen?
Met vriendelijke groet,
Beste Eric,
Gezien de verscheidenheid van je activiteiten is het waarschijnlijk verstandig een BTW-nummer aan te vragen. Maak in ieder geval een afspraak bij een KvK in de buurt, zodat je ook met hen kunt overleggen en meer info kunt krijgen.
Succes!
Beste,
Ik wil een assistent schilder inschakelen om mij – in mijn atelier – te helpen met de productie van mijn arbeidsintensieve schilderijen. De assistent maakt dan delen en soms het gehele schilderij.
Vervolgens verkoop ik de schilderijen direct aan mijn klanten.
Vallen deze (‘door derden’) gemaakte schilderijen dan onder het 21% tarief. Ook als er maar een deel van het schilderij door de assistent is gemaakt?
Alvast bedankt,
Beste Robert?
Wat leuk dat je op zoek bent naar een assistent kunstschilder.
Geldt je oproep nog steeds? Ik ben kunstschilder. Mijn kwaliteiten zijn heel realistisch kunnen schilderen, oog voor detail en perfectionistisch werken. Hopelijk ben je nog op zoek naar een assistent kunstschilder. Ik hoor graag van je.
Met vriendelijke groeten,
Celine Wessels
Hallo,
Ik zou me in willen schrijven, maar ik twijfel, omdat de persoon die me voorlichtte het had over een minimum van drie klanten. Minder was wel ok, maar dat was dan ondernemersrisico en je moet dan bewijzen dat je je best doet, om wel degelijk jezelf in de markt te zetten/ reclame maakt om te verkopen (website bijvoorbeeld). Ik moest uitleggen dat ik in essentie als beeldend kunstenaar anders in de markt sta dan een een fietsenmaker, ondanks dat ik nu ook een aantal betaalde opdrachten uitvoer. Ik kan moeilijker garanderen dat ik volgend jaar klanten heb….
Wordt er een verschil gemaakt tussen beeldend kunstenaar en andere beroepen?
Alvast bedankt,
Ik ben een hobby kunstenaar, maar onlangs sprak iemand mij aan op facebook om mijn kunst te kopen. Het schilderij is door hem ontvangen en het toch wel serieuze bedrag is naar mij overgemaakt. Hoe nu verder? Moet ik nog steeds een btw nummer aanvragen of bij mijn persoonlijke aangifte vermelden?
Beste Julie,
Dank voor je reactie.
Ik denk wanneer het een eenmalige actie is, dat je je er geen zorgen over hoeft te maken (tenzij het bijvoorbeeld >20.000 EUR is). Ben je echter van plan dit vaker te doen, dan zou ik zeker vervolgstappen ondernemen.
Succes!
Hallo,
Ik ben startende ondernemer en sta op het punt mijn zelfgemaakte schilderijen via mijn website te verkopen. Een vriend vertelde me echter dat ik bij de verkoop geen 9% btw hoef te vragen maar alleen aangifte moet doen van de inkoop van materialen etc. Ik kan hier niks over vinden op internet. Heeft hij gelijk? Of moet ik wel gewoon de 9% van het schilderij bij de verkoop doen?
Vriendelijke groeten J.
Beste K&K,
Ik heb mij sinds een jaar ingeschreven bij de KvK. Voornamelijk als beeldend kunstenaar, maar de laatste paar maanden heb ik steeds meer opdrachten als timmerman, en lever producten en diensten af aan particulieren en bedrijven. Nu vraag ik mij af wat voor mij de geschikte verzekering is om af te leggen? En moet ik na het leveren van bv. een buitenmeubel bij de factuur schrijven tot wanneer ik aansprakelijk ben voor evt schade ?
Ik zat te denken aan een BAV verzekering, maar ik weet niet in hoeverre dit dekkend is voor geleverde producten.
Ik hoor het graag!
Groeten Julius
Beste Julius,
Dank voor je reactie. Wij kunnen je hierover niet goed informeren.
Wellicht vind je de informatie die je zoekt in dit artikel over verzekeringen, of één van de andere anrtikelen geschreven door geschreven door financieel adviseur John Bonke. Aan het eind van het artikel staan de gegevens van John en kun je vrijblijvend contact op nemen.
Succes!
Hallo. Ik ben postbode met vast contract in Nederland. Ik ben van plan om mijn schilderijen en schilderijen van mijn broer die niet in de eu woont via een europees kunstplatform te verkopen. Mijn vraag : moet ik daarvoor een BTW nummer in Nederland krijgen? Of moet ik dat bij mijn belastingaangifte invullen? Hoe wordt dat belast in Nederland? En als ik alleen schilderijen van mijn broer verkoop zonder zelf winst te maken(als ik al geld van zijn schilderijen naar hem overmaak)moet ik dan belasting betalen of niet?
Hoeveel % moet ik aan belasting afdragen bij een kunstenaars honorering( ivm deelname groepsexpositie georganiseerd door een stichting)? Is dat 9% of 21%
Ik hoor graag van u.
Met vriendelijke groet, Helmie Brugman
Beste K en K,
Ik val met mijn werk onder de categorie kunstenaar en mag in Nederland 9% BTW aanhouden. Ik verkoop veel aan het buitenland (buiten de EU is dit 0%) maar ook aan EU landen.
Nu ben ik op zoek naar een overzicht van alle BTW tarieven van de EU landen waarop ook te zien is of kunst (sculptures) onder het verlaagd BTW tarief valt (en zo ja, welk verlaagd tarief. Sommige landen hebben er meerdere).
Het is namelijk een heel uitzoekwerk om dit per land na te kijken en zelfs op de officiele EU websites wordt dit niet altijd accuraat/duidelijk weergegeven.
Ik kan mij niet voorstellen dat ik de enige ben die in deze situatie opereert en hoop dat ik hier een antwoord vind!
Alvast dank, alle tips zijn welkom!
Groetjes Rose
Beste Rose,
Dank voor je interessante vraag. We gaan hier achteraan!
Kunst en Kunstenaar
Hoi K&K,
Ik ben altijd werkzaam geweest als stylist voor film en tv. Nu ben ik hier mee gestopt maar heb nog wel mijn btw nummer en eenmanszaak. Ik maakte altijd al kunst maar ben nu langzaamaan wat serieuzer bezig en verkoop soms een foto of textiel object. Ik wil dit serieuzer gaan aanpakken. Het voelt raar om hier mijn eenmanszaak zaak voor te gebruiken, liever doek ik die op en begin opnieuw onder een andere naam. Het zijn per slot verschillende werkzaamheden/vakgebieden. Wat kan ik het beste doen?
Mochten jullie een blik willen werpen op wat ik nu maak…. @carlaijff op instagram
Dank voor jullie tijd,
Groet Carla IJff
Goedemorgen, ik heb een webshop waar ik door mijzelf gemaakte sieraden en schilderijen verkoop. Nu wil de belasting mijn voorraad weten. Kan ik volstaan met het opgeven van de materialen? (sieraden: edelstenen en goldplated findings) (schilderijen: doeken en papier). Of moet ik mijn ‘producten’ tellen met de door mij bedachte prijs?
Ik hoor graag van u! Alette
We krijgen een vergoeding van pictoright voor thuiskopie en leenrechten. Is dit omzet? Moet hier inkomstenbelasting over worden betaald?
Goedeavond,
vraag 1. Ik heb in Q1 2024 een aanzienlijke verkoop gedaan aan een particuliere collector. Ik heb al een aantal jaar een KvK nummer echter sinds Covid niet meer gefactureerd (wel elk kwartaal nul-aangifte gedaan) Kan ik met terugwerkende kracht aangifte doen? dus Q3 2024 een correctie doen op Q1 2024 ?
vraag 2. Ik heb binnenkort een individual in NYC en heb ondanks dat veel door de gallery betaald wordt nog veel kosten mbt. vlucht en hotel overnachtingen, kan ik de kosten aftrekken (BTW neem ik aan niet vanwege buitenlandse kosten) echter wel van mijn omzetbelasting ?
Beste K en K,
Ik werk als kunstenaar en heb een opdracht waar bij ik moeite heb met het opstellen van de factuur.
Ik kreeg te horen dat er verschil zit tussen de btw voor arbeid en btw voor materialen die ik inkoop.
Ik dacht namelijk dat er voor materiaal die ik reken naar de opdrachtgever 21% btw wordt berekenend, maar dat arbeid btw vrijgesteld is. Klopt dit en hoe zou ik het opzetten in een factuur. Kan het ook zijn dat er voor kunstenaars sowieso maar 9% btw word berekend en is het zo dat een honorarium ook onder arbeid valt?
Ik hoor graag van u.
Lucas