Het plannen van je volgende schilderij

Het plannen van een nieuw schilderij kan de kans op het maken van een succesvol kunstwerk sterk vergroten. In dit artikel gaan we in op de stappen en overwegingen om een schilderij te plannen en vervolgens uit te voeren.

Bij het maken van een goed schilderij komt er, naast jouw creatieve kwaliteiten, ook veel aan op planning en strategie. Door vooraf na te denken over het type medium, de te gebruiken gereedschappen, kleuren, stijl en de volgorde van schilderen, kun je het gehele proces versnellen en verbeteren.

We willen er als kunstenaars vaak niet teveel over nadenken, maar als je jezelf staande wilt houden in de kunstwereld wil je ook jouw eigen schilderijen verkopen. Planning en efficientie dragen bij aan een consistente “productie” en het creëren van een eigen stijl.

Voordat we dieper ingaan op de planningsfase van een kunstwerk, is het belangrijk om te begrijpen waarom een strategie nodig is voor je schilderij.

Wat is het einddoel?

Bij het starten van een nieuw schilderij is het goed een duidelijk einddoel voor ogen te hebben. Voordat je ook maar een penseel oppakt, moet je proberen het voltooide schilderij te visualiseren.

Het hebben van een einddoel is nodig om een geschikte strategie te bepalen voor het bereiken van dat doel. Als je geen voltooid schilderij kunt visualiseren, is het onderwerp wellicht niet de moeite waard om te schilderen.

Denk ook na over wat je met je schilderij wilt zeggen. Welke ideeën wil je overbrengen? Misschien is er een specifiek aspect van het onderwerp dat je wilt benadrukken. Deze eerste indrukken van het onderwerp bevatten vaak hints over wat je echt wilt overbrengen.

Wat is de makkelijkste weg?

Nadat je een duidelijk einddoel hebt opgesteld, moet je bepalen wat de makkelijkste en meest efficiënte manier is om daar te komen. Overweeg factoren zoals het te gebruiken medium, gereedschappen, de volgorde waarin je de onderdelen schildert, en de schildertechnieken die je zult gebruiken.

Deze keuzes kunnen sterk variëren, afhankelijk van je specifieke doelen. Hieronder wat meer uitleg:

  • Medium: Elk medium heeft voor- en nadelen, dus kies het medium dat het beste bij je doel past. Olieverf kan bijvoorbeeld zorgen voor weelderige kleuren en zichtbare penseelstreken, terwijl aquarellen een zachtere uitstraling kunnen geven.
  • Gereedschap: Het gebruik van penselen, paletmessen of een combinatie van beiden kunnen worden gekozen, afhankelijk van het gewenste effect dat je wilt creëren. Bij het kiezen van gereedschappen overweeg je de stijl en techniek die je wilt toepassen.
  • Ondergrond: De ondergrond waarop je schildert heeft ook invloed op het uiteindelijke resultaat. Een stevige ondergrond, zoals gesso board, is geschikt voor losse schildertechnieken, terwijl canvas geschikter is voor fijnere details.
  • Volgorde van schilderen: Bepaal of je van achter naar voren, van eenvoudig naar ingewikkeld of van het ene gebied naar het andere werkt. De volgorde kan variëren op basis van je schilderij en doelen.
  • Technieken: Sommige technieken zijn effectiever voor specifieke onderwerpen en situaties. Experimenteer met verschillende technieken, maar wees flexibel en open voor verandering.

Afwijken van de strategie

Het is belangrijk je te realiseren dat een strategie flexibel moet zijn. Zelfs met een strategisch plan kan het nodig zijn om van koers te veranderen als je aan het schilderen bent.

Wees dus bereid om van koers te wijzigen als je merkt dat de gekozen strategie niet werkt of als er wellicht een betere aanpak is. Dit vereist een zorgvuldige balans tussen vasthouden aan je plan en weten wanneer je moet aanpassen.

Het plannen van je kunstwerk

Onderstaande stappen kun je doorlopen bij het plannen van je schilderij:

1. Kies een onderwerp

Begin met het selecteren van een onderwerp dat je intrigeert en inspireert. Overweeg wat je met je schilderij wilt overbrengen en zoek een onderwerp dat past bij je boodschap of visie.

2. Bepaal je doel

Definieer duidelijk wat je met je schilderij wilt bereiken. Is het om een gevoel over te brengen, een verhaal te vertellen, een bepaalde techniek te oefenen, of gewoon om te genieten van het creatieve proces?

3. Kies het medium en gereedschap

Op basis van je doel en het gewenste effect, kies het juiste medium (bijvoorbeeld olieverf, acrylverf, aquarel) en de benodigde gereedschappen (penselen, paletmessen, doeken, enz.).

4. Denk na over de compositie

Plan de compositie van je schilderij. Denk na over hoe je de elementen in je schilderij gaat rangschikken. Overweeg de regel van derden, balans, schaal en hiërarchie.

5. Kies een kleurenpalet

Selecteer een kleurenpalet dat past bij je onderwerp en de sfeer die je wilt creëren. Overweeg warme of koele kleuren en hoe kleuren met elkaar in harmonie kunnen werken.

6. Bepaal de techniek

Kies welke schildertechniek je wilt toepassen en hoe deze bijdraagt aan je doel. Experimenteer met verschillende technieken en stijlen.

7. Begin met een schets of onderlaag

Voordat je begint met het schilderen van je definitieve werk, maak een schets of een onderlaag (onderschildering) om de basisvormen en compositie te definiëren.

8. Breng je schilderij tot leven

Werk je schilderij uit, rekening houdend met je strategie. Begin met de achtergrond en werk geleidelijk naar de voorgrond.

9. Reflecteer en pas aan

Bekijk regelmatig je werk en evalueer of het overeenkomt met je doel. Wees bereid om wijzigingen aan te brengen als dat nodig is.

10. Voltooi je schilderij

Zodra je tevreden bent met het resultaat, rond je je schilderij af. Zorg ervoor dat het je oorspronkelijke doel weerspiegelt.

Onthoud dat de bovenstaande stappen een algemene leidraad zijn. Je strategie zal variëren op basis van je individuele doelen en de complexiteit van je schilderij.

Conclusie

Een goed doordachte strategie is de sleutel tot het maken van een succesvol schilderij. Het stelt je in staat om je ideeën duidelijk en effectief over te brengen en biedt een structuur om het creatieve proces te begeleiden.

Wees flexibel, experimenteer en wees bereid om de koers te wijzigen als dat nodig is. Met de juiste strategie kun je je schildervaardigheden verbeteren en kunstwerken creëren die je trots zullen maken.

Plaats een reactie

NIEUWSBRIEF
Ontvang interessante informatie om jezelf als kunstenaar en ondernemer verder te helpen

Wij houden ook niet van spam!
AANMELDEN
close-link