Hoe maak je een goede timelapse video van jouw kunstwerk

Met een timelapse video kun je jouw fans in korte tijd laten zien hoe een schilderij of ander kunstwerk tot stand is gekomen, maar het is ook een goeie marketing tool. In dit artikel geven we je meer informatie over timelapse videos, waarom het maken van een timelapse video interessant is, welke apps je daarvoor kunt gebruiken en geven we aan waar je rekening mee moet houden.

Een timelapse video is in deze digitale tijd een hele mooie manier om jouw kunst extra te promoten op sociale media en jouw website. Het is een visueel aansprekende manier om mensen een kijkje te laten nemen in jouw keuken. Daarmee krijgt de kijker in korte tijd te zien hoe je van een leeg blad naar een sprankelend kunstwerk gaat.

Dat is niet alleen leuk, maar ook een heel nuttige marketing tool!

Wat is een timelapse video?

Een timelapse is een video die gemaakt is van een reeks opnames en versneld wordt afgespeeld. Je krijgt daardoor in korte tijd een proces te zien dat in werkelijkheid een veelvoud van die tijd heeft gekost. Een dergelijke video kan gemaakt worden van zowel video- als foto materiaal.

Hieronder zie je een voorbeeld van een timelapse video.

Het kunstwerk dat wordt gemaakt is bijzonder knap, maar de timelapse video zelf heeft een paar belangrijke tekortkomingen. Verder in dit artikel gaan we daar op in.

Waarom zou ik een timelapse video maken?

Timelapse videos zijn een mooie manier om jouw kunst(en) te vertonen en mensen een kijkje in de keuken te geven.


Maar moet je dáár nou die moeite voor doen?

Onder andere, maar er is meer.

Een minimaal net zo’n belangrijke reden om een timelapse video van jouw schilderij of kunstwerk te maken is het feit dat Youtube (waarvan Google de eigenaar is) de op 1 na grootste zoekmachine is na Google zelf. Niet Bing of Yahoo, maar Youtube.

Je kunt dergelijke videos dus gebruiken om bezoekers naar jouw website te trekken. Als je timelapse videos op jouw Youtube kanaal plaatst, kun je daarin een link opnemen naar het daadwerkelijke kunstwerk op je website.

In dit artikel staan de essentiele zaken vermeldt om jouw timelapse video te laten fungeren als een bezoekersmagneet.

Bekijk ook:

Waar moet je rekening mee houden?

Om de kijker van jouw videos niet te verliezen zijn er een aantal zaken van belang. Hier volgen een paar essentiële tips om een goede timelapse video te maken die de kijker kan boeien.

Tijd

Videos doen het goed op sociale media, maar niemand zit te wachten op een video van 10 minuten (of zelfs van 5 minuten).

Less is more!

De timelapse video die we hierboven als voorbeeld hebben gebruikt is ook al te lang. Misschien heb je bij jezelf ook gemerkt bij het kijken dat je op een gegeven moment een beetje onrustig wordt.

Vanwege onze (over het algemeen) geringe aandachtspanne, zeker op social media, moet een timelapse video tussen de 20 en 60 seconden duren. Dat is ook de reden dat Instagram bijvoorbeeld geen video’s accepteert die langer zijn dan 1 minuut.

Bij Youtube kan dat wel, maar wanneer jouw video langer dan 60 seconden duurt verlies je een groot deel van de kijkers en daarmee een nieuwe fan en/of potentiele koper! Daarnaast is een video van 3 minuten zeker niet per definitie beter dan een video van 1 minuut. Less is more!

Muziek

Een video is erg saai wanneer er geen muziek onder is gemonteerd. Het is dus sterk aan te raden om een lekker muziekje onder jouw video te plaatsen. Probeer de muziek een beetje in de stijl van het schilderij te kiezen en houd het relatief neutraal.

Echter, zorg er voor dat je niet in de problemen komt met audio rechten. Je kunt niet zomaar een top 40 hit onder jouw video zetten, daar moet je voor betalen!

Er zijn websites waar gratis muziek wordt aangeboden die je kunt gebruiken voor commerciële doeleinden.

Eindresultaat

Er is niets zo frustrerend dan wanneer je naar de creatie van een mooi kunstwerk zit te kijken en, wanneer het werk eenmaal voltooid is, de video direct stopt.

Hoe zag het kunstwerk er nou uit?

Ik wilde nog even rustig kijken naar het eindresultaat…

Dat is in de timelapse video hierboven ook niet goed gedaan.

Een andere irritatie kan zijn dat je naar een video zit te kijken en het eindresultaat alles behalve mooi is. Verspilde tijd.

Om te voorkomen dat jouw kijkers dat zo ervaren is het goed om zowel te starten (relatief kort) en te eindigen met het eindresultaat. Je kunt prima jouw werk nog even 5 à 10 seconden in beeld houden aan het einde van de video. Dat biedt tevens de mogelijkheid om een zogenaamde “Call to action” te tonen.

Een “Call to action” is bijvoorbeeld een knop of tekst die in beeld komt waarmee de kijker naar het schilderij op jouw website kan navigeren. Ook kun je (moet je!) gebruik maken van de mogelijkheid om een beschrijving voor de video op te geven. Ook hier kun je een link toevoegen en “tags” om zoekers jouw video te laten vinden.

Hoe maak je een timelapse video?

De materialen voor het maken van een mooie timelapse video zijn, voor het gros van ons, zeer beperkt. Niets houdt je dus tegen om er mee te starten!

Smartphone of camera

Smartphone en camera voor time lapse

Om een timelapse video te maken heb je enkel een (digitale) camera nodig. Je maakt namelijk geen video opname maar een aantal foto’s die je (of een app) achter elkaar monteert en daardoor een video wordt. Dus een camera die op HD kwaliteit foto’s kan maken voldoet. En dat kan met een digitale camera en met een nieuwere smartphone.

Het voordeel van een smartphone is dat je direct gebruik kunt maken van een timelapse app (die behandelen we verder op).

Gebruik een statief

Een essentieel onderdeel van een timelapse video is dat elke foto die gemaakt wordt hetzelfde beeld (in ons geval het kunstwerk) in beeld brengt. Wannneer het beeld beweegt wordt de video uiteindelijk erg onrustig en daardoor onbruikbaar.

Je kunt hierom het beste een statief aanschaffen, deze zijn er al onder de 10 euro. Echter, een statief dat je zowel neer kunt zetten als op kunt hangen is de kleine investering zeker waard. Het grote voordeel van een statief dat je ergens aan op kunt hangen is dat je niet zelf het beeld blokkeert.

Een statief dat alom goede recenties krijgt is de Joby Gorillapod. Die zijn er voor zowel digitale camera’s als smartphones (+/- 30 euro) en zijn er tevens met verschillende opties om het statief te bevestigen aan objecten (bijvoorbeeld een klem en zuignap).

Timelapse apps

Door gebruik te maken van een app op je smartphone kun je heel eenvoudig een timelapse video maken die je direct op het gewenste social media platform en/of op jouw website kunt publiceren.

Voor Android zijn er een aantal goeie apps, maar Microsoft Timelapse en Lapse It zijn de meest bekende.

Op een iPhone kun je gebruik maken van de foto app die standaard geinstalleerd is, of met een app zoals Slow Fast Slow.

Tot slot

Het maken van een timelapse is niet heel moeilijk en kan je veel opleveren. Meer naamsbekendheid en verkeer op je website. Daarnaast is het ook nog eens leuk om te doen en jezelf bezig te zien. De moeite waard dus!

Heb je vragen, suggesties of tips naar aanleiding van dit artikel? Deel ze dan hieronder.

Bekijk ook:

1 gedachte over “Hoe maak je een goede timelapse video van jouw kunstwerk”

Plaats een reactie

NIEUWSBRIEF
Ontvang interessante informatie om jezelf als kunstenaar en ondernemer verder te helpen

Wij houden ook niet van spam!
AANMELDEN
close-link