Leer beter schilderen klinkt als een opdracht en dat is precies hoe het verbeteren van jouw schildertechniek door zowel nieuwe als meer gevorderde kunstenaars ervaren kan worden. Bij het maken van een mooi schilderij door het verbeteren van je schildertechniek komt meer kijken dan alleen het aanbrengen van verf op doek; het vereist een goed begrip van de materialen, technieken en principes die bijdragen aan een succesvol kunstwerk. In dit artikel bespreken we 14 tips die jou kunnen helpen beter te leren schilderen.
1. Schrijf je in voor een schildercursus
Geen enkele kunstenaar wordt in isolatie een meester. Of je nou net begint of al jaren schildert, met wat begeleiding kan je groei aanzienlijk versnellen. Schildercursussen geven je de optie sneller te leren en stellen je bloot aan verschillende technieken, materialen en stijlen die je misschien niet zelf zou ontdekken.
Een goede instructeur kan je constructieve feedback geven en helpen je vaardigheden en benadering te verfijnen. Zelfs als je autodidact bent (of juist als je autodidact bent), kan het leren van anderen—of het nu via een workshop, online tutorial of simpelweg door andere kunstenaars te observeren is—nieuwe perspectieven en inzichten bieden die je werk verrijken.
Een goede instructeur kan je constructieve feedback geven en helpen je vaardigheden en benadering te verfijnen. Zelfs als je autodidact bent (of juist als je autodidact bent), kan het leren van anderen—of het nu via workshops, online tutorials of simpelweg door andere kunstenaars te observeren is—nieuwe perspectieven en inzichten bieden die je werk verrijken.
2. Leer beter schilderen door gebruik te maken van de juiste gereedschappen
Het hebben en gebruiken van de juiste gereedschappen is cruciaal om het gewenste resultaat in welke klus of kunstvorm dan ook te bereiken, en schilderen is hierop geen uitzondering. De kwaliteit en het type penseel, paletmes, verf, doek en andere materialen die je gebruikt, kunnen je kunstwerk beïnvloeden.
Weten hoe je je gereedschappen op de juiste manier gebruikt en onderhoudt zorgt ervoor dat ze langer meegaan en beter presteren en je zo de beste resultaten kunt krijgen en jouw schilderij mooier maakt. Leer beter schilderen door tijd te investeren in het experimenteren met verschillende gereedschappen.
3. Beken kleur
Het is essentieel om te begrijpen hoe je kleuren effectief kunt mengen (bekijk vooral ook ons artikel over kleuren mengen) om harmonieuze composities te creëren. Kleurenharmonie is een fundamenteel aspect om beter te leren schilderen en kan een werk maken of breken.
De kleuren die je kiest in jouw schilderij moeten elkaar aanvullen en een samenhangende en aangename visuele ervaring creëren. Begrip van de kleurencirkel en hoe verschillende kleuren met elkaar omgaan, is cruciaal om deze harmonie te bereiken. Complementaire kleuren, analoge kleuren en triadische kleurencombinaties zijn slechts enkele voorbeelden van hoe kleuren effectief kunnen worden gecombineerd.
Door te experimenteren met verschillende combinaties en te bestuderen hoe kleuren samenwerken, kun je een scherp gevoel ontwikkelen voor het creëren van evenwichtige en visueel aantrekkelijke schilderijen.
4. Eigen stijl
Elke kunstenaar heeft een unieke stijl die zijn of haar werk onderscheidt van anderen. Het ontwikkelen en verfijnen van je stijl is een proces dat experimenteren, zelfontdekking en consistentie vereist. Je stijl is als een handtekening; het is wat je werk direct herkenbaar maakt. Of je nu abstract, realistisch, impressionistisch of een andere stijl prefereert, door je eraan te houden kun je een oeuvre opbouwen dat samenhangend en onderscheidend is.
Dit betekent niet dat je nooit nieuwe schildertechnieken of stijlen mag verkennen, maar door een consistente benadering te hanteren, ontwikkel je een artistieke identiteit.
5. Leer beter schilderen door te experimenteren
Experimenteren is de levensader van artistieke groei. Goede schilders zijn niet bang om nieuwe technieken, materialen of benaderingen te proberen. Door uit je comfortzone te stappen en te experimenteren met verschillende methoden en schildertechnieken, kun je nieuwe manieren ontdekken om jezelf uit te drukken en je werk te verbeteren.
Of het nu gaat om het uitproberen van een nieuw medium, zoals het overstappen van olieverf naar acrylverf, of het gebruik van onconventionele gereedschappen zoals een paletmes bij aquarelleren, experimenteren kan leiden tot doorbraken in je artistieke proces. Omarm het onbekende, en je zult ontdekken dat dit leidt tot enkele van je meest opwindende en innovatieve werken.
6. Ken je materialen
Een beter begrip van je materialen helpt je om beter te leren schilderen. In de tijd van de oude meesters brachten leerlingen jaren door met het leren malen van pigmenten, mengen van verf en voorbereiden van oppervlakken voordat ze überhaupt begonnen met schilderen. Hoewel hedendaagse kunstenaars het gemak van kant-en-klare materialen hebben, kan het nog steeds enorm verbeteren door de eigenschappen en gedragingen van verschillende pigmenten, bindmiddelen en oppervlakken goed te kennen.
Weten hoe verschillende verven zich gedragen, hoe ze in lagen kunnen worden aangebracht en hoe ze zich onder verschillende omstandigheden gedragen, geeft je meer controle en voorspelbaarheid in je schilderijen, wat leidt tot meer stabiele en gepolijste resultaten.
Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld het gebruik van verschillende penselen, paletmessen en andere materialen om bepaalde effecten te creëren. Leer beter schilderen door jouw schilder werktuigen beter te begrijpen.
7. Plan je schilderij
Een veelvoorkomend misverstand is dat grote kunstenaars hun meesterwerken spontaan creëren. In werkelijkheid zijn veel succesvolle schilderijen het resultaat van zorgvuldige planning en voorbereiding. Neem de tijd om na te denken over je compositie, kleurenschema en de algemene sfeer die je wilt overbrengen voordat je begint met schilderen.
Voorstudies, kleurenstudies en zelfs mentale visualisatie kunnen je helpen je schilderij in kaart te brengen en potentiële uitdagingen te identificeren voordat je begint. Door je schilderij te plannen, verklein je de kans op frustrerende problemen en vergroot je de kans op een succesvol eindresultaat.
8. Bestudeer de natuur
Leer beter schilderen door lering te trekken uit de natuur. De natuur is een fantastische referentie voor kunstenaars, gezien je er veel kunt leren over kleur, licht, vorm en compositie.
Bekijk bijvoorbeeld hoe het licht met verschillende oppervlakken een interactie aangaat, hoe kleuren veranderen met het tijdstip van de dag, en hoe natuurlijke vormen kunnen worden vereenvoudigd tot basisvormen.
Of je nu landschappen, stillevens of abstracte schilderijen maakt, door de natuur te observeren kun je inspiratie opdoen en leer je zo beter leren schilderen.
9. Leer beter schilderen door vormen te vereenvoudigen
Een van de beste oefeningen om je schildervaardigheden te verbeteren, is leren om complexe scènes op te delen in eenvoudige vormen en kleuren. Door objecten te zien als een reeks basisvormen – bijvoorbeeld cirkels, vierkanten, driehoeken, enz – kun je beter begrijpen hoe je ze in een schilderij kunt weergeven.
10. Visualiseer je proces
Visualisatie is een krachtig hulpmiddel dat je kan helpen om uitdagingen in je schilderproces te overwinnen. Voordat je aan een stuk begint, neem even de tijd om je ogen te sluiten en mentaal door de stappen te lopen die je van plan bent te nemen. Stel jezelf voor hoe je de verf aanbrengt, kleuren mengt en moeilijke gebieden oplost.
Deze mentale oefening kan je helpen potentiële problemen te identificeren en je aanpak te verfijnen voordat je überhaupt een penseel oppakt. Visualisatie kan ook je zenuwen kalmeren en zelfvertrouwen opbouwen, omdat het je in staat stelt het schilderproces in een omgeving met lage druk te pre-ervaren.
11. Bezoek een museum
Er is geen betere manier om van de meesters te leren dan door hun werk in levenden lijve te observeren. Een bezoek aan een museum stelt je in staat om de technieken, penseelstreken en composities van grote kunstenaars van dichtbij te zien.
Neem de tijd om te bestuderen hoe ze verschillende aspecten van hun schilderijen hebben aangepakt—hoe ze kleur, licht en vorm hebben gebruikt om hun boodschap over te brengen.
12. Beter leren schilderen door je zwakke punten te herkennen
Elke kunstenaar heeft gebieden waarin hij of zij zich kan verbeteren. Of het nu gaat om tekenen, kleurentheorie of perspectief, het identificeren van je zwakke punten is de eerste stap om ze te overwinnen.
Leer beter schilderen door feedback te vragen van vertrouwde collega’s, tijdens een schildercursus of kunstgemeenschappen online. Zodra je de gebieden hebt geïdentificeerd die verbetering behoeven, kun je naar middelen zoeken die je helpen beter te leren schilderen (denk hierbij aan cursussen, tutorials of boeken).
Door actief te werken aan je zwakke punten, kun je ze verbeteren en zelfs omzetten in sterke punten en zodoende een meer veelzijdige kunstenaar worden.
13. Oefening baart kunst
Uiteindelijk is de belangrijkste factor om beter te worden in schilderen het blijven oefening: Oefening baart kunst. Hoe meer je schildert, hoe meer je leert over je proces, materialen en eigen creatieve stem. Wees niet bang om fouten te maken—ze zijn een essentieel onderdeel van het leerproces.
Omarm de uitdagingen en tegenslagen als kansen om te groeien. Na verloop van tijd zullen je toewijding en harde werk hun vruchten afwerpen, wat leidt tot merkbare verbeteringen in je techniek, zelfvertrouwen en algemene artistieke expressie.
14. Blijf plezier hebben
Wanneer je net begint met kunst, kun je verlangen naar snellere vooruitgang of gefrustreerd raken als iets moeilijk blijkt te zijn. In zulke momenten is het belangrijk om jezelf te herinneren aan de oorspronkelijke reden waarom je met kunst bent begonnen: het plezier dat het je brengt!
Blijf genieten van het creatieve proces, vier je successen en koester de vreugde die het maken van kunst je geeft en je wordt vanzelf beter in schilderen!
Tot slot
Beter leren schilderen is een reis die toewijding, experimenteren en de bereidheid om te leren vereist. Door deze tips te volgen en voortdurend naar verbetering te streven, kun je je schilderkunst naar nieuwe hoogten brengen en mooiere kunstwerken. Of je nu net begint of je vaardigheden wilt verfijnen, onthoud dat elke penseelstreek een stap is naar een mooier schilderij.