Schilderen met acrylverf: Verschillende ondergronden gebruiken

Met acrylverf kun je op veel verschillende ondergronden schilderen en er zijn zowel unieke, als kant en klare ondergronden beschikbaar waar jij je kunst op kunt vereeuwigen. In dit artikel gaan we in op de diverse ondergronden waarop je kunt schilderen met acrylverf en jouw unieke kunstwerk kunt maken.

Je kunt met acrylverf schilderen op veel verschillende ondergronden, omdat acrylverf goed hecht aan verschillende oppervlakken. Er zijn verschillende redenen waarom acrylverf zo’n goede hechting heeft:

  1. Flexibiliteit van de film: Acrylverf vormt na droging een flexibele film. Deze flexibiliteit zorgt ervoor dat de verf zich kan aanpassen aan het uitzetten en krimpeng van het oppervlak waarop het is aangebracht. Dit is vooral belangrijk bij materialen die kunnen bewegen of buigen, zoals canvas of hout.
  2. Poreusze ondergrond: Acrylverf hecht goed aan poreuze oppervlakken omdat het in de poriën kan doordringen en daar een sterke verbinding kan vormen. Materialen zoals onbehandeld hout, papier en canvas hebben een poreuze structuur die de hechting bevordert.
  3. Waterbasis: Acrylverf is op waterbasis, wat betekent dat het water als drager gebruikt in plaats van oplosmiddelen. Dit maakt het minder agressief tegenover verschillende materialen en maakt het mogelijk om op waterbestendige ondergronden te schilderen.

Hoewel acrylverf over het algemeen goed hecht op veel verschillende ondergronden, zijn er enkele materialen die extra behandeling nodig hebben om de hechting van acrylverf te verbeteren:

  1. Niet-poreuze oppervlakken: Materialen zoals glas, metaal en plastic zijn vaak niet-poreus, waardoor acrylverf minder goed hecht. Het is raadzaam om deze oppervlakken eerst licht op te schuren of te behandelen met een hechtingsbevorderende primer voordat je met acrylverf begint.
  2. Vettige of wasachtige oppervlakken: Ondergronden die behandeld zijn met was, olie of andere vettige materialen kunnen de hechting van acrylverf verminderen. Deze oppervlakken moeten grondig gereinigd worden en mogelijk worden behandeld met een primer om de hechting te verbeteren.
  3. Stoffen die uitzetten en krimpen: Bij materialen die onderhevig zijn aan extreme uitzetting en inkrimping, zoals sommige kunststoffen, kan het nuttig zijn om een flexibele primer te gebruiken om de hechting te verbeteren.

Acrylverf is dus een veelzijdige verf die op verschillende ondergronden kan worden gebruikt, maar het is belangrijk rekening te houden met de specifieke eigenschappen van het oppervlak om te bepalen of er een voorbehandeling nodig is.

Hieronder geven we je een paar ideeën voor verschillende ondergronden die je kunt gebruiken om op te schilderen met acrylverf. Sommige ondergronden komen je ongetwijfeld bekend voor, andere zullen je mogelijk verrassen.

Schilderen met acrylverf op canvas

Canvas

Canvas is de meest logische keus om op te schilderen met acrylverf. Wil je meer weten over canvas, linnen en katoen, lees dan ons artikel: Wat is canvas en wat is het verschil tussen linnen en katoen?

Papier voor Acrylverf

Papier is een goede ondergrond om op te schilderen met acrylverf. Je kunt in principe op elke papiersoort schilderen, maar wanneer je er een serieuzer kunstwerk op wilt vereeuwigen kies dan zwaar papier (van minimaal 290 gram).

Het beste papier om met acrylverf op te schilderen is speciaal ontworpen acrylverfpapier van hoogwaardige kwaliteit, dat zuurvrij is en de tand des tijds kan doorstaan.

Aquarelpapier is een alternatieve papiersoort voor het gebruik met acrylverf en is verkrijgbaar in verschillende maten en texturen,

Als je graag verschillende effecten wilt creëren, kun je bijvoorbeeld gekleurd papier gebruiken. Daarnaast is er Japans, Nepalees, Bhutaans, Thais, Indiaas, amate- en schorspapier dat je kunt gebruiken. Elk type papier heeft zijn eigen unieke eigenschappen, waardoor je kunt experimenteren en unieke kunstwerken kunt creëren.

Wanneer je geen speciaal acrylverfpapier gebruikt is het verstandig om zowel de voor- als achterkant van het papier te primen met acrylgesso. Hierdoor behoudt het kunstwerk zijn oorspronkelijke kleuren en structuur beter.

Hardboardpanelen

Hardboardpanelen, ook wel bekend als masonite, zijn panelen die worden vervaardigd uit houtvezels. Ze zijn betaalbaar en duurzaam en zijn een prima schilderoppervlak voor acrylverf.

Sommige professionele kunstenaars geven zelfs de voorkeur aan masonite boven traditioneel canvas.

Masonite is verkrijgbaar in getemperde of ongetemperde vorm, waarbij het temperingsproces het bord voorziet van een harder, afgesloten oppervlak door het met lijnzaadolie te bewerken.

Het ongetemperde masonite is echter geschikter voor acrylverf, omdat het zachter en meer absorberend is.

Voor het schilderen is het aan te raden de voorkant licht op te schuren, tenzij je kiest voor voorgeprimerde masonite. Hoewel primer niet strikt noodzakelijk is, geven sommige kunstenaars er de voorkeur aan om voor het schilderen een laag acrylgesso aan te brengen.

Om te voorkomen dat grotere panelen gaan buigen of vervormen, kun je houten latten aan de achterkant van het paneel aanbrengen.

Medium-Density Fiberboard

Een modern alternatief voor hardboard is Medium-Density Fiberboard, beter bekend als MDF. Het is vergelijkbaar met hardboard, maar iets duurzamer.

Let wel op wanneer je MDF snijdt of zaagt, omdat de kunsthars carcinogene formaldehyde kan bevatten. Het is daarom verstandig om een stofmasker te gebruiken en alle zijden van het bord te primen voordat je gaat schilderen.

MDF is iets minder dicht dan masonite maar wel dikker, waardoor het een goede keuze is voor kunstenaars die de voorkeur geven aan een dikker kunstwerk.

Net als masonite is MDF betaalbaar en biedt het een geschikt oppervlak om met acrylverf op the schilderen.

Houten Panelen

Houten panelen bieden een glad en stijf oppervlak voor schilderen, waardoor je fijne details kunt creëren zonder belemmerd te worden door textuur.

Hout is wel zwaarder dan andere oppervlakken, dus houd daar rekening mee wanneer je grotere kunstwerken wilt maken.

De mogelijkheid om de kleur en nerf van het hout in jouw kunstwerk door te laten schijnen, vooral bij gebruik van een transparante gesso, maakt houten panelen uniek.

Schilderen met acrylverf op alternatieve ondergronden

Naast de meer standaard ondergronden die we hierboven hebben besproken, zijn er nog interessante alternatieven ondergronden waar je jouw kunstwerk een unieke en opvallende uitstraling door kunt geven.

Bedrukte Stoffen

Een leuke techniek is om stuk stof te gebruiken als startpunt voor een schilderij. Weg met de angst voor het witte doek; begin je schilderij met kleuren en patronen die er al zijn!

Ook kun je inspiratie opdoen uit de kleuren en patronen van stoffen.

Schilderen met acrylverf op verschillende oppervlakken

Metaal

Je kunt ook op metaal schilderen met acrylverf, waardoor jouw kunstwerk meteen een stoere of robuuste uitstraling krijgt. Bij het voorbereiden van een metalen ondergrond zijn hechting en het voorkomen van roest de belangrijkste aandachtspunten.

Zorg ervoor dat je het metalen oppervlak goed schoonmaakt en licht opschuurd. Behandel het metaal vervolgens met een primer. Kies een primer die geschikt is voor metaal en volg de instructies.

Glas

Schilderen op glas kan een leuk effect geven omdat het transparant is.

Bij het gebruik van glas als acrylschilderoppervlak is de belangrijkste zorg de hechting. Door het oppervlak te etsen of zandstralen kun je de acrylverf beter laten hechten.

Voorwerpen

Schilderen op objecten daagt je uit om anders te denken, omdat het object vanuit alle hoeken moet worden overwogen.

Bij elk object zul je wel na moeten gaan of het oppervlak voorbehandeld moet worden om de acrylverf te laten hechten.

Tot slot

De veelzijdigheid van acrylverf maakt het mogelijk om op verschillende materialen te schilderen, van klassiek canvas tot verrassende keuzes zoals metaal, glas, en zelfs stoffen.

Dus ga het experiment een keer aan en probeer met acrylverf te schilderen op verschillende ondergronden.

1 gedachte over “Schilderen met acrylverf: Verschillende ondergronden gebruiken”

Plaats een reactie

NIEUWSBRIEF
Ontvang interessante informatie om jezelf als kunstenaar en ondernemer verder te helpen

Wij houden ook niet van spam!
AANMELDEN
close-link