Wat is canvas en wat is het verschil tussen linnen en katoen?

Schildersdoek, linnen, canvas, katoen… Je begint met schilderen en weet niet precies wat alle termen beteken. Wat is canvas en wat is het verschil tussen linnen en katoen? In dit artikel leggen we je het verschil uit tussen de verschillende soorten canvas.

De ondergrond waarop je schildert bepaalt voor een deel de kwaliteit van jouw schilderij. Voornamelijk de “mechanische” kwaliteit. Het schildersdoek zorgt voor een bepaalde structuur en stevigheid en verschillende soorten schildersdoek hebben elk hun eigenschappen. Maar wat is canvas, katoen en linnen?

Wat is canvas?

Canvas is oorspronkelijk een doek vervaardigd uit hennepvezels. Tegenwoordig wordt er meestal het schildersdoek waarop je schildert bedoelt (of de combinatie van doek en raamwerk)

De meeste canvassen die je online of in kunstwinkels koopt, zijn al opgespannen en geprimed met gesso om de hechting van verschillende types verf beter te laten hechten. Veel kunstenaars geven de voorkeur aan deze kant en klare canvassen vanwege het gemak, je kunt namelijk direct beginnen met schilderen.

Wil je weten hoe je zelf een canvas moet maken, bekijk dan ons artikel: Een schildersdoek op een spieraam spannen.

Canvas dat je tegenwoordig in de winkel kunt kopen is in de meeste gevallen gemaakt van katoen en linnen.

Katoen schildersdoek: Betaalbaar en flexibel

Een katoenen canvas is over het algemeen de goedkoopste optie en je kunt er prima op schilderen. Er zit echter wel verschil in de kwaliteit van het doek en er zijn ook situaties waar linnen de betere optie is.

De kwaliteit van een katoenen canvas is afhankelijk van de weefselstructuur – hoe strakker het weefsel des te beter, maar ook des te duurder.

Bij het schilderen van een realistisch, gedetailleerd portret met dunne verflagen, is een strak weefsel aan te raden. Een grover weefsel kan echter een interessant element toevoegen aan een textuurrijk landschap of abstract schilderij.

Als je op een klein tot middelgroot formaat werkt en het niet erg vindt dat je schilderoppervlak enige textuur heeft, is de goedkoopste optie om een kant en klaar canvas van katoen te kopen en meteen aan de slag te gaan. De meeste (startende) kunstenaars zullen er daarom de voorkeur aan geven.

Katoenen canvassen zijn goedkoper dan linnen canvassen, maar het oppervlak is flexibeler. Dit maakt het minder ideaal voor het schilderen van grotere stukken.

Als je grotere schilderijen maakt op een katoenen cavas, kunnen er problemen ontstaan, zoals het ontstaan van kuilen in het midden van het doek waar de stof niet strak genoeg gespannen kan worden.

Om deze reden kun je voor grotere kunstwerken beter een linnen doek gebruiken.

Linnen schildersdoek: Sterk, duurzaam en geschikt voor grote kunstwerken

Linnen is een stevigere, sterkere en duurzamere ondergrond dan katoen, dat wordt gemaakt van de vezels van vlas (een leuk paars bloemetje).

Het schilderen op een linnen canvas biedt een stevig oppervlak dat niet kromtrekt onder druk van zware penseelstreken en grotere hoeveelheden verf. Daarnaast is een linnen schildersdoek erg licht. Deze eigenschappen maken linnen zeer geschikt voor grotere kunstwerken.

Hoewel linnen duurder is dan katoen, is het wel de beste optie als je van plan bent jouw schilderijen te verkopen.

Het kan je veel rust en vertrouwen geven wanneer je weet dat jouw linnen doek veel ondersteuning biedt tijdens het schilderen en in goede staat blijft nadat je het verkocht hebt en het in verschillende omgevingen wordt opgeslagen.

Linnen is verkrijgbaar in verschillende gewichten en texturen. Glad linnen is geweldig voor detailwerk; er is minder weerstand met deze optie en verf zal zich verder over het doek verspreiden.

Sommige kunstenaars zullen echter een meer natuurlijk weefsel waarderen vanwege de textuur en de verbeterde absorptie van verf.

Tot slot

De keuze tussen een katoenen canvas en een linnen canvas is waarschijnlijk voornamelijk afhankelijk van jouw financiële situatie en natuurlijk jouw persoonlijke voorkeur.

Voor wie op zoek is naar betaalbaarheid en flexibiliteit biedt katoen een aantrekkelijke optie, terwijl linnen meer stevigheid en duurzaamheid biedt voor jouw schilderijen. De keuze is aan jou.

1 gedachte over “Wat is canvas en wat is het verschil tussen linnen en katoen?”

Plaats een reactie

NIEUWSBRIEF
Ontvang interessante informatie om jezelf als kunstenaar en ondernemer verder te helpen

Wij houden ook niet van spam!
AANMELDEN
close-link