Wat is het beste schilderspalet voor jou?

Of je nu een doorgewinterde professional bent of net begint met schilderen, een schilderspalet is essentieel voor elke kunstschilder. Van traditionele houten schilderspaletten tot paletten van kunststof of glas, elk materiaal heeft zijn eigen unieke kenmerken en voordelen. In dit artikel bespreken we de eigenschappen en mogelijkheden die deze schilderspaletten te bieden hebben!

Als kunstenaar heb je schilderspalet nodig als oppervlak om verf op uit te knijpen en op te mengen tijdens het schilderen.

Traditioneel was dit een houten plank met een duimgat, maar tegenwoordig zijn er schilderspaletten in verschillende vormen en maten, gemaakt van diverse materialen. Deze materialen hebben elk hun eigen voor- en nadelen, en de keuze hangt af van jouw persoonlijke voorkeur.

Het schilderspalet moet plat en glad zijn om optimaal te kunnen mengen en om te voorkomen dat verf en andere media weglopen.

Zowel zelfgemaakte als gekochte exemplaren kunnen dienen als schilderpalet, en de keuze hangt af van de schilderstijl van de kunstenaar.

Zelf gemaakt schilderspalet

Je kunt natuurlijk in de keuken rondkijken voor voorwerpen die je als schilder palet mij kunt gebruiken, zoals kartonnen borden, een houten plank, of een oud bord.

Oude keramische of glazen borden van een rommelmarkt of tweedehandswinkel zijn ook goede opties. Kies er dan bij voorkeur één met een plat oppervlak zonder verhoogde randen.

Deze zelfgemaakte paletten bieden verschillende voordelen: ze zijn lichtgewicht, hebben weinig verfabsorptie en zijn over het algemeen goedkoop.

Plastic schilderspalet

Plastic schilderspaletten bieden een kosteneffectieve optie voor kunstenaars en zijn over het algemeen de goedkoopste schilderderspaletten.

Een plastic schilderspalet is steviger dan een plastic bordje en er past meer verf op, waardoor je een groter gebied hebt voor het mengen van kleuren.

Ze zijn verkrijgbaar in verschillende vormen, zoals rond, ovaal, vierkant of als het traditionele kunstenaarspalet met een duimgat, zodat je ze tijdens het schilderen gemakkelijke vast kunt houden. Daarnaast hebben ze vaak “mengputjes” voor het apart houden van kleine hoeveelheden verf met verschillende kleuren.

Één van de voordelen van plastic schilderspaletten is dat ze eenvoudig te reinigen zijn en licht van gewicht. Dit maakt ze tevens gemakkelijk te vervoeren, wat handig is voor kunstenaars die onderweg zijn.

Het is meestal vrij eenvoudig om gedroogde verf van het plastic oppervlak af te schrapen/pellen. Sommige plastic paletten kunnen wel wat verkleuren door het verfpigment.

Vanwege de betaalbaarheid van plastic schilderspaletten, kun je verschillende (maten) paletten in je schilderruimte hebben voor verschillende doeleinden.

Houten schilderspalet

Houten schilderspalet

Het houten schilderspaletten is waarschijnlijk het oudste en meest iconische type verfpalet, en roept beelden op van de oude meesters die een houten palet met olieverf vasthouden.

Dit type palet heeft een klassieke uitstraling en draagt bij aan de romantiek van het schilderen. Echter, voor moderne verfsoorten zoals acrylverf en aquarel, is het gebruik van houten paletten minder te adviseren, vanwege de neiging van hout om een teveel aan verf te absorberen, wat de doeltreffendheid van het mengen beïnvloedt.

Het iconische houten kunstenaarspalet blijft vooral nog in gebruik bij kunstenaars die olieverf gebruiken.

Houten schilderspaletten vormen een veiliger alternatief voor glazen paletten, omdat ze niet breken als ze vallen.

Wel kan het moeilijk zijn om de verf te reinigen zonder het palet te beschadigen als deze opdroogt. Met een glazen palet is het veel eenvoudiger om gedroogde verf weg te schrapen met een mes.

Glazen schilderspalet

Glazen paletten zijn steeds populairder geworden, omdat ze gemakkelijk schoon te maken zijn en een genot zijn om op te schilderen.

Het nadeel van glaspaletten is dat ze groot en zwaar kunnen zijn. Een kleinere variant is nog steeds te zwaar om vast te houden tijdens het schilderen.

Daarnaast kunnen glaspaletten breken als je ze laat vallen.

Professionele kunstenaars geven vaak wel de voorkeur aan een glaspalet vanwege het gladde oppervlak om verf te mengen en ze zijn beschikbaar in gehard glas dat niet snel breekt bij vallen.

Door de stevigheid van het oppervlak zijn glaspaletten ideaal voor het gebruik van een paletmes om verf te mengen, en het oppervlak absorbeert daarnaast geen pigment.

Het schoonmaken van een glazen palet is eenvoudig. Je kunt acrylverf van het palet afpellen zodra het droog is, of het eraf schrapen met een verfkrabber of paletmes.

Wees duurzaam en was natte verf niet van je palet door de gootsteen!

Al met al vormt het glazen palet een waardevolle toevoeging aan een atelier, mocht je het geluk hebben er een te bezitten.

Rechthoekig schilderspalet met verf.

Afscheur schilderspalet

Afscheurpaletten bestaan uit losse vellen papier met een speciale coating voor zodat de verf niet in het papier trekt en het mengen van verf gemakkelijker maakt.

Het belangrijkste voordeel van afscheurpaletten is dat ze een schoon oppervlak bieden bij elke nieuwe schildersessie.

Daarnaast zijn ze beschikbaar in verschillende formaten en zijn ze te gebruiken met verschillende soorten verf, waardoor je diegene kunt kiezen die het beste bij jou past.

Wel zijn ze relatief duur en niet de meest duurzame keuze.

Afsluitbaar palet

Een innovatieve ontwikkeling kwam met de introductie van het afsluitbare schilderspalet. Door een handige sluitsysteem blijft verf veel langer te gebruiken doordat het niet zo snel uitdroogt. Simpel, maar erg effectief.

Daarnaast is een dergelijke palet ideaal voor kunstenaars die veel onderweg zijn en je jouw verf eenzoudig mee kunt nemen.

Stay Wet palet

Stay Wet palet voorkomt dat acrylverf op het palet opdroogt. De speciale membraanpapieren onder het verfmengoppervlak spelen hierbij een cruciale rol, en zorgen ervoor dat het water uit de verf minder verdampt en een optimale vochtigheid wordt behouden.

Wanneer je het stay wet palet afdekt, blijft acrylverf zelfs dagenlang vochtig en gemakkelijk te bewerken. Door af en toe wat water toe te voegen, blijft de verf zelfs wekenlang in goede staat, vooral als het in de koelkast wordt bewaard.

Tot slot

Of je nu kiest voor een traditioneel houten palet dat de romantiek van oude meesters oproept, een lichtgewicht en betaalbaar plastic palet voor veelzijdig gebruik, of een innovatief afsluitbaar of Stay Wet palet, de keuze van jouw schilderspalet hangt af van je persoonlijke voorkeur en schilderstijl.

Elk type palet heeft zijn eigen unieke eigenschappen en voordelen, en de diversiteit in materialen biedt kunstenaars de vrijheid om een palet te kiezen dat perfect aansluit bij hun behoeften en creatieve proces.

Kortom, het schilderspalet is niet alleen een praktisch gereedschap, maar ook een persoonlijke artistieke keuze die de creativiteit van de kunstenaar weerspiegelt

Plaats een reactie

NIEUWSBRIEF
Ontvang interessante informatie om jezelf als kunstenaar en ondernemer verder te helpen

Wij houden ook niet van spam!
AANMELDEN
close-link