Jeanine Verloop

Jeanine Verloop
Kunstenaar: Jeanine Verloop
Stijl:
Kinetische sculpturen, multimedia, kunst in de publieke ruimte
Contact informatie:
jannetjejeanine@gmail.com
www.jannetjejeanine.nl

Abstracte introductie

Stel je de mensheid voor door de ogen van aliens. Zouden we vanuit de ruimte er niet magisch uitzien? Van ver lijkt de mens licht te genereren. Bij nadere inspectie zou je zien dat ze fragiele wezens zijn en hun leefgebied domineren met behulp van gereedschap.

Na verloop van tijd kon je de verschuiving zien, het begin van een geïndustrialiseerde beschaving. Een tijd floreerde de mensheid in hun massa geproduceerde utopie. Geweldige gereedschappen werden gebouwd, van een schaal die gemakkelijk zichtbaar is vanuit de ruimte. Deze wezens werden verslaafd aan automatisering. Omdat ze niet meer hoefden te denken, werden hun hersenen zwakker en vervaagde hun vermogen om te dromen van radicaal nieuwe technologieën. De magie van deze gereedschappen ging verloren in bruikbaarheid naarmate de mens vervreemd raakte van het technologische landschap om zich heen.

Hoe zullen ze opnieuw verbinding maken met hun hulpmiddelen? Zal hun verbeelding ontwaken wanneer ze in staat zijn om hun hulpmiddelen te begrijpen? Laten we een stap terug doen in tijd en ruimte naar verouderde technologieën. Is er iets te winnen bij het herleven van verloren technieken?

Film Reawaken

Voor de toekomst van technologie kijkt Jeanine Verloop naar technieken uit het verleden en merkt op dat we te afhankelijk zijn geworden van bruikbaarheid en efficiëntie en daarom vervreemd zijn van ons vermogen om te dromen. Haar afdrukapparaat Reawaken combineert analoge en digitale technologie en verbindt ons opnieuw met de verloren schoonheid en magie van onze technische middelen.

- Manifestations 2018, Will the Future Design Us?

 

Jeanine Verloop is een beeldend kunstenaar gevestigd in Rotterdam. Opgeleid als illustrator is haar visie dat illustratie niet medium afhankelijk is. Haar werk toont illustratie in de breedste zin in de publieke ruimte, installaties en tekst.

Passie voor ambacht mengt ze met fascinatie voor technologie wat heeft geleid tot vernieuwende combinaties van analoge en digitale technologie. Ze verwerpt het idee dat ambacht oud en technologie nieuw is en benadrukt dat ambacht, kunst en technologie hand in hand gaan. Profiterend van de precisie, efficiëntie en steeds onbeperktere grenzen van digitaal ontwerp en fabricage behoud ze de ziel en vaardigheid van de menselijke hand.

Perspectief Jeanine
Technologie is een spiegel voor de mensheid. Naast het creëren van schoonheid, is technologie er om aan onze behoeften te voldoen. Wij, en onze behoeften, zijn geëvolueerd tot een punt waarop we zo geïntegreerd zijn dat we op automatische piloot technologie consumeren. Onze dagelijkse apparaten gaan steeds meer op elkaar gaan lijken. Een smartphone is een kleine tablet, een tablet een kleine computer en een computer een kleine televisie. Deze vormen omringen ons elk moment van de dag, ik vraag mij af wat dit doet met onze verbeelding.

Kunstwerk print

Leven op de automatische piloot in een wereld waar steeds vaker dezelfde vormen worden herhaald is samen met de steeds onzichtbaar wordende technologische vooruitgang zoals algoritmes en kunstmatige intelligentie, mijn uitgangspunt geweest voor mijn meest recente werk Reawaken (ontwaak).
Reawaken is een kinetisch sculptuur met 55 robotische armen, aangedreven door 55 servo motoren. Het neerslaan van de armen veroorzaakt een abstracte afdruk op papier.

Jeanine Verloop kunstwerk reawaken

Mijn onderzoek sluit aan bij de historische ontwikkeling en context van drukmachines, schrijf- en typemachines en psychose in relatie tot technologie. Exploitatie van geschiedenis, filosofie over de mens in relatie tot technologie en het bieden van een alternatief verhaal zijn kernwaardes voor mijn werk.

1 gedachte over “Jeanine Verloop”

Plaats een reactie

NIEUWSBRIEF
Ontvang interessante informatie om jezelf als kunstenaar en ondernemer verder te helpen

Wij houden ook niet van spam!
AANMELDEN
close-link