Een klein atelier inrichten

Als kunstenaar is het hebben van een atelier natuurlijk essentieel. Sommige kunstenaars zijn gezegend met een grote ruimte als atelier, maar het gros moet het doen met een klein kamertje of deel van een kamer. In dat geval is het prettig om de ruimte zo efficient mogelijk in te richten. In dit artikel delen we tips en ideeën. Een klein atelier inrichten doe je zo!

Het inrichten van een atelier is uiteraard een kwestie van smaak. Sommige kunstenaars houden van een lekkere chaos, anderen zijn meer gestructureerd.

Welk type atelier je ook prettig vindt, je moet je spullen goed kwijt kunnen om te kunnen werken. Dat vereist, zeker in een kleine ruimte, aanpassingen en slimme oplossingen om de ruimte zo in te delen dat je lekker effectief bezig kunt zijn. 

Een klein atelier inrichten: Ideeën

Wanneer je beperkte ruimte hebt om jouw werk als kunstenaar uit te voeren is het prettig om een atelier te hebben waarbij je de ruimte zo efficient mogelijk inricht. Dit kun je op een aantal manieren bewerkstelligen.

Hieronder een aantal iedeeën voor een klein atelier.

Bekijk ook:

Inklapbare en verrijdbare elementen

Wanneer je beperkte ruimte voor jouw atelier hebt, en zeker wanneer deze ruimte ook voor andere doeleinde gebruikt moet worden, is het handig om elementen te hebben die je kunt  inklappen of verplaatsen. Denk hierbij aan een werktafel of materialenopslag. Zo kun je, indien nodig, de ruimte snel opruimen en gebruiken voor andere doeleinden.

Hieronder een aantal afbeeldingen van leuke of interessante oplossingen met inklapbare of verrijdbare elementen.


Efficiënte ruimte indeling

Als je wel de mogelijkheid hebt om een ruimte in te richten specifiek om die te gebruiken als atelier, dan zul je de ruimte zo efficiënt mogelijk in willen richten, zeker als het gaat om een kleine kamer.

Zo kun je bijvoorbeeld gebruik maken van slimme oplossingen om je materialen op te ruimen en kun je de muur gebruiken als een (super) grote ezel. Dat laatste is niet alleen een ruimte beparing maar kan ook een kostenbesparing zijn.

Hieronder zie je een aantal afbeeldingen van leuke of interessante oplossingen waarbij de ruimte optimaal wordt benut.


Vertikaal ruimte gebruik

Naast een efficiënte “horizontale” ruimte indeling zoals hierboven beschreven, kun je veel ruimte winnen door de gehele ruimte te gebruiken. In andere woorden: maakt gebruik van de hoogte!

Naast het creëren van extra ruimte kan het jouw atelier ook visueel aantrekkelijker maken.

De volgende afbeeldingen laten zien hoe je de hoogte goed kunt benutten in jouw atelier.


Opties om schilderijen en tekeningen op te bergen

Als je jouw schilderijen eenmaal naar tevredenheid af hebt gemaakt zul je ze tijdelijk moeten opbergen. Dat wil je natuurlijk zo doen dat ze niet beschadigd raken en de werken mogen niet in de weg staan.

Hieronder zie je een aantal interessante constructies en oplossingen om jouw werk of nieuwe schilderijen op te slaan.


Alternatieve ateliers & ateliers om jaloers op te worden

Tot slot nog een aantal grappige en unieke ateliers.  Mogelijk geven deze afbeeldingen je ook de inspiratie om voor jezelf een lokatie te bedenken die de optie biedt om als aterlier in gebruik genomen te worden (gratis of betaald), in het geval je thuis geen ruimte hebt.

Hieronder een aantal alternatieve ateliers:


Ateliers om jaloers op te worden

En tot slot ….een aantal ateliers om je vingers bij af te likken!


Conclusie

Ondanks dat je een kleine ruimte hebt die je kunt gebruiken, zijn er legio mogelijkheden om een klein atelier in te richten. Dat kun je op zo’n manier doen dat je eigenlijk vrijwel alle gemakken hebt van een groot atelier.

Er zijn nog veel meer bruikbare, interessante en mooie afbeeldingen te zien over dit onderwerp. Bekijk alle pins op ons Pinterest bord. 

Heb je zelf een ideeën of suggesties voor een atelier, of heb je vragen? Deel ze dan hieronder!


Bekijk ook:

Plaats een reactie

NIEUWSBRIEF
Ontvang interessante informatie om jezelf als kunstenaar en ondernemer verder te helpen

Wij houden ook niet van spam!
AANMELDEN
close-link