Nederlandse initiatieven die jou helpen je kunst te verkopen

Als kunstenaar ben je ongetwijfeld op zoek naar mogelijkheden jouw kunst te verkopen en zeker als startende kunstenaar valt dat vaak niet mee. In dit artikel lichten we 3 Nederlandse initiatieven uit die jou als kunstenaar verder kunnen helpen.

Als kunstenaar is het essentieel om jouw eigen kunst te verkopen om je als zelfstandig ondernemer staande te houden. Er zijn tegenwoordig verschillende opties om jouw kunst te verkopen, zoals het opzetten van een eigen website/webshop. Het vergt echter veel tijd (en zin!) om dat goed van de grond te laten komen en daar zit niet iedereen op te wachten.

Gelukkig zijn er een aantal Nederlandse initiatieven die jou hier bij kunnen helpen. Kunst en Kunstenaar heeft deze partijen benaderd met de vraag inzicht te geven in wat zij jou kunnen bieden en wat hun verdienmodel is (oftewel, wat kost het jou als kunstenaar?). Daarnaast geeft Kunst en Kunstenaar een beoordeling van de websites. Lees snel verder!

Logo OnlineGallery

OnlineGallery.Art

OnlineGallery.Art is een zeer snel groeiende online kunstgalerij die kunst zichtbaar maakt op internet en geïnteresseerden in direct contact brengt met kunst en kunstenaars. Het is een krachtige website met veel autoriteit op alle belangrijke zoekmachines: in deze zoekmachines wordt met de juiste SEO de hoogst mogelijke positie gegarandeerd. OnlineGallery.Art wordt beheerd door Nederlandse internet professionals, die in tien jaar een breed bereik hebben opgebouwd in de internationale kunstwereld.

Het online kunstplatform biedt kunstenaars de juiste omgeving voor het exposeren en verkopen van hun werk. Het belangrijkste doel is om kunst op een aantrekkelijke manier te presenteren. Voor de nieuwsgierigen kan dit een inleiding zijn om te zien wat er vandaag gebeurt. Voor kopers en verzamelaars is het een uitstekend hulpmiddel om kunstwerken te vinden.

Website screenshot van OnlineGallery.art

Zoeken is makkelijk op OnlineGallery.Art. Het aanbod dekt een fraaie selectie hedendaagse kunst, ook in groot formaat en in uiteenlopende prijsklassen. Onder de selectie vallen schilderijen, fotografie, prints, sculptuur, textiel, design, nieuwe media, sieraden.

Kunstenaars kunnen op OnlineGallery.Art vanaf een klein bedrag (vanaf € 1.95 per maand) een kleine greep tonen uit hun werk, of het juist heel breed neerzetten. Een groter profiel kan worden gebouwd met links naar de eigen website van de kunstenaar.

Het is mogelijk voor kunstenaars en geïnteresseerden om direct te communiceren. Als er werk wordt verkocht, ontvangt de kunstenaar 100 procent van het betaalde bedrag. Voor wie dat liever wil: OnlineGallery.Art kan ook adviseren en bemiddelen bij kunstaankoop. Valuaties zijn mogelijk en er is samenwerking met specialisten in oude meesters.

Voor grotere zichtbaarheid voor de kunstenaars uit het eigen bestand publiceert OnlineGallery.Art geregeld stukken over hun werk. Nieuw is de mogelijkheid een interview toe te voegen, afgenomen en opgeschreven door zeer ervaren journalisten, die de weg kennen in de kunst.

Registreren doe je op de website van OnlineGallery.Art

Kunst en kunstenaar logo zwart
Wat vinden wij er van?
OnlineGallery.art heeft een interessant verdienmodel voor jou als kunstenaar. In tegenstelling tot een commissie per kunstwerk, staat jouw werk voor nog geen €2 per maand (oplopend tot €9,95 per maand voor het meest uitgebreide pakket; prijzen per juli 2020) op een zeer professionele online galerie met een verscheidenheid aan opties. Wat OnlineGallery.art echt onderscheidt is de razend snelle website die ook nog eens erg fijn en intuïtief werkt. Het is bewezen dat deze eigenschappen de online verkoop alsook de Google ranking ten goede komen. Een aanrader.

Bekijk ook:


Exto logo

exto

Een eigen website om jouw kunst aan kunstliefhebbers en potentiële kopers te laten zien? In deze tijd een onmisbaar hulpmiddel! Met een eigen website creëer je voor jouw werk een doorlopende expositie, door iedereen op elk moment en overal te bezoeken (via pc, tablet. smartphone ed.).

Bij exto.nl kan elke beeldend kunstenaar gratis een eigen website maken. Exto is speciaal ontwikkeld voor beeldend kunstenaars en biedt daardoor alle mogelijkheden voor een uiterst complete en overzichtelijke website.

Je maakt je site helemaal zelf, zonder dat daar specifieke technische kennis voor nodig is. Zo ben je niet afhankelijk van anderen om je nieuwe werk online te zetten. Er is een helpdesk aanwezig waar je met je vragen terecht kunt (via mailcontact). Op informatiepagina’s plaats je informatie over jezelf, je eventuele opleiding en je werk, in de galerie plaats je jouw werk, onderverdeeld in eigen categorieën. Daarnaast is er ruimte om exposities op je site te plaatsen, met sinds kort ook de mogelijkheid om online exposities te maken, zodat je een aantal van jouw werken apart onder de aandacht kunt brengen van je bezoekers.

Om je bezoekers op de hoogte te houden van je werk en exposities, kunnen zij zich op je eigen nieuwsbrief abonneren. Kunstliefhebbers kunnen rechtstreeks contact met je opnemen via het contactformulier op je site. Optioneel kun je op je site ook een online winkel activeren, waar je tegen een lage provisie (15%) jouw werk te koop kunt aanbieden.

Sinds de start van exto in juni 2000 is exto uitgegroeid tot een van de grootste online kunstcommunity’s van Nederland. Kunstenaars vinden er een plek met hun eigen website en kunstliefhebbers vinden er kunst van met name Nederlandse en Belgische kunstenaars, (online) exposities, columns, nieuws over de achtergrond van extokunstenaars en kopen kunst in de online winkel.

In de afgelopen corona periode, toen exposities uitgesteld of geannuleerd werden, heeft exto haar kracht ook bewezen. Meer kunstenaars hebben hun weg naar exto gevonden en het aantal bestellingen in de online winkel is verdubbeld.

Zoals gezegd, exto is gratis voor elke beeldend kunstenaar, maar wil je extra mogelijkheden voor je site, dan kan dat vanaf slechts 2 euro per maand. Je kunt dan bv. aanpassingen kunnen doen aan het design, krijgt uitgebreide nieuwsbriefmogelijkheden en een gastenboek en kunt kiezen voor een eigen domeinnaam (4 euro per maand).

Wil je ook jouw kunst laten zien in je eigen online galerie? Schrijf je dan nu in op www.exto.nl/help/nieuwekunstenaar.html.

Kunst en kunstenaar logo zwart
Wat vinden wij er van?
EXTO is een interessant plantform waar veel kunstenaars gebruik van maken. EXTO heeft het voordeel dat je er een gratis account kunt aanmaken en daarmee een eigen (beperkt) domein binnen EXTO krijgt. Deze en andere functionaliteiten zijn uit te breiden tegen betaling (€2 – €8 per maand; prijzen per juli 2020). Bij EXTO heb je een abonnement en betaal je 15% commissie per verkocht kunstwerk wanneer een kunstwerk via jouw EXTO website verkocht wordt.

Bekijk ook:


Werk aan de Muur

Werk aan de Muur: Kunst door en voor iedereen

Misschien heb je geen zin in de rompslomp van het uitzoeken waar je een print van jouw werk het beste kunt maken. Uitzoeken wat de beste kwaliteit is, en wat je dan precies moet rekenen voor een goede foto. En als je daar dan uit bent, dan zit je ook nog met dingen als transport, levertijden en misschien zelfs beschadigingen. Dus dan heb je wel een foto verkocht, maar dan heeft het je aardig wat tijd, en dus geld gekost. Werk aan de Muur biedt hierin een oplossing voor creatieven. Want Werk aan de Muur is hét online platform waar creatieven van elk genre hun werk kunnen aanbieden.

Bij het self-service platform Werk aan de Muur kun je eenvoudig en gratis een account aanmaken, je hoge resolutie werk uploaden en direct beginnen met geld verdienen. Werk aan de Muur neemt hiermee de gehele klantenservice uit handen. Met een breed assortiment aan materialen van de beste kwaliteit, in elk denkbaar formaat, bieden zij de consument een oplossing voor hun interieurprobleem; weg met die lege muur!

De consument kan op de site zoeken op trefwoord, kleur, vorm en stijl. Wanneer jouw beeld gevonden is, dan kan er gekozen worden voor een materiaal, afwerking en formaat naar keuze. Denk hierbij aan een canvas, een akoestisch schilderij of een wandvullend behang. Eenmaal besteld, dan neemt Werk aan de Muur de gehele klantenservice over; de productie, de betaling en en verzending zodat het kunstwerk na zeven werkdagen al aan de muur gehangen kan worden. Daarbij kan een bestelling ook nog verzonden worden naar Duitsland, België, Frankrijk, Oostenrijk en Zwitserland.

Alles wordt op maat gemaakt. Hierdoor past het niet alleen perfect bij het budget en interieur van de consument, hiermee kan ook een hoge kwaliteit worden gerealiseerd. Handgemaakt en met veel passie wordt ieder werk geproduceerd door vakmensen. Op een duurzame, verantwoorde manier, want er zijn geen voorraden nodig.

De prijs van een werk wordt bepaald door de productiekosten, een percentage voor Werk aan de Muur en jouw commissie marge. Hoe luxer het materiaal, en hoe groter de print is, hoe meer geld je verdient. Je kan jouw marge instellen per beeld en bepaald daarmee hoeveel jij verdient. Alles wat je in een maand verdient, dat wordt de eerstvolgende maand op de 15e uitbetaald.

Consumenten weten Werk aan de Muur steeds beter te vinden. Inmiddels zijn er bijna 50.000 lege muren gevuld. In 2019 was dit goed voor 23.000 m2. Wil jij jouw werk ook op ieder formaat terug zien bij klanten thuis? Ontdek hier of het platform bij jou past: Werk aan de muur.

Kunst en kunstenaar logo zwart
Wat vinden wij er van?
Werk aan de Muur biedt jou als kunstenaar de optie om van jouw werk een reproductie te laten maken op bijvoorbeeld een poster, canvas of zelfs behang. Dit geeft je dus de mogelijkheid om met één kunstwerk een veel breder publiek te bereiken en een extra verkoopkanaal aan te spreken, waarbij alle logistiek uit handen wordt genomen. Je moet wel jouw kunstwerk op een hoge resolutie (laten) fotograferen om te voldoen aan de de eisen: Fotografeer minimaal met een 16 megapixel systeemcamera (micro 4/3) of spiegelreflex, met een korte zijde groter dan 3200 pixels. Meer informatie vind je op de website van Werk aan de Muur.


Tot slot

Heb je als kunstenaar niet de kennis of tijd om zelf een online platform te creëren om je eigen kunst te verkopen? Dan zijn er een aantal mooie online galeries om bij aan te kloppen. Betaal je voor deze diensten pas wanneer je iets verkoopt in de vorm van commissie, betaal je direct in de vorm van een abonnement met een hogere opbrengst per verkocht schilderij, of laat je reproducties maken van jouw kunstwerken? De keuze is aan jou!

Heb je vragen of ervaringen met (één van) bovengenoemde platformen? Deel ze dan hieronder!

Plaats een reactie

NIEUWSBRIEF
Ontvang interessante informatie om jezelf als kunstenaar en ondernemer verder te helpen

Wij houden ook niet van spam!
AANMELDEN
close-link