Heb je een website en wil je daarvoor jouw schilderijen fotograferen? Maar heb je geen geld om een professionele fotograaf in dienst te nemen? Dan vraag je jezelf waarschijnlijk af hoe je de kleuren zo goed mogelijk weergeeft en de foto zonder ongewenste glans kunt vastleggen. In dit artikel beschrijven we hoe je dit voor elkaar kunt krijgen.
Schilderijen fotograferen
Wanneer je kunstobjecten op je eigen of een andere website wilt plaatsen, is het maken van een foto, die overeenkomt met de werkelijkheid, van groot belang. Dit geldt zeker voor schilderijen waar de kleur een belangrijke rol speelt.
Het laatste dat je wilt hebben is dat je, na een ogenschijnlijk succesvolle verkoop, jouw schilderij een week later op de stoep treft omdat het niet overeenkwam met de getoonde afbeelding.
Dat moet je willen voorkomen, het is al moeilijk genoeg om schilderijen überhaupt te verkopen.
We zijn geen experts in fotografie, maar onze foto’s komen zeer goed overeen met de werkelijkheid.
Kleuren
De kleuren van een weergegeven online foto (schilderij) worden door een aantal zaken beïnvloedt: De camera, nabewerking en het beeldscherm waar de foto op bekeken wordt.
Op twee van deze aspecten heb je grip, op het laatste niet.
Fotocamera om schilderijen te fotograferen
Zorg er voor dat je een beetje een goede camera hebt om foto’s mee te maken. Dat hoeft niet direct een spiegelreflex camera te zijn en je kunt vaak op Marktplaats al een hele aardige camera voor een paar tientjes op de kop tikken.
Op kieskeurig staan reviews van nieuwe camera’s. Deze kun je bijvoorbeeld als tweedehands zoeken op Marktplaats. Dit is een kleine investering met een groot effect, want een slechte foto zal nooit een goede worden.
Het is verstandig om een melding over kleurechtheid op je website te zetten
Zet het fototoestel ook vast (liefst op een statief, ook voor een prikkie te verkrijgen op Marktplaats) en houd het niet in de hand. Zo krijg je in ieder geval geen bewogen beeld.
Bekijk ook:
Belichting voor de perfecte foto
Om de meest realistische kleurweergave te krijgen kun je het beste gebruik maken van zonlicht. Kunstlicht heeft namelijk slechts een beperkte kleur golflengte.
Direct zonlicht geeft echter vaak een ongewenste glans op het schilderij, doordat het licht met hoge intensiteit op het schilderij valt en weerkaatst.
Dit kun je voorkomen door het licht niet direct op het schilderij te laten vallen. Zet het schilderij onder het raam. Het beste werkt een “overhangend” raam, dat je bijvoorbeeld vindt in een schuin dak. Zo valt het licht via alle objecten in de kamer mooi diffuus op het schilderij.
Lijkt de foto donker wanneer je het bekijkt op de camera (en pc)? Geen zorgen, hier kun je in de nabewerking voor corrigeren.
Schilderijen fotograferen – Na bewerking
Nadat je een foto hebt gemaakt zal je zien dat de kleuren nog niet helemaal overeenkomen met het echte schilderij, of er een beetje flets uitzien.
Dit zal je moeten corrigeren met beeldbewerking software zoals Photoshop. Hierin kun je vaak door alleen het contrast en de helderheid (brightness) aan te passen al een hele goede weergave krijgen.
Ook in Lightroom kun je jouw foto’s bewerken, wat heel erg vergelijkbaar werkt als Photoshop (beide Adobe producten).
Heb je geen toegang tot Photoshop? Er zijn ook gratis alternatieven voor Photoshop.
Gezien elke fotocamera een andere kleurbalans heeft, zal je even moeten kijken welke instelling het beste werk voor jouw setup. Onthoud de instellingen van het beeldbewerkingsprogramma, want bij alle volgende foto’s zal je zien dat je vrijwel dezelfde instellingen kunt gebruiken.
Conclusie
Wil jij de perfecte foto’s voor jouw website? Doe dan een kleine investering in een statief en fotocamera en zorg voor een goede, diffuse, belichting.
Wij zijn geen experts in fotografie, maar onze foto’s komen zeer overeen met de werkelijkheid. Met bovenstaande tips hopelijk die van jou ook!
Heb je zelf nog tips? Deel ze dan hieronder.
Goed idee om het schilderij onder het raam te fotograferen scheelt een hoop glans 🙂
Dank voor je reactie Marco! Leuk om te horen 🙂
Beste tips ooit!!!
Dank voor je reactie en goed te horen dat je er iets aan hebt!
Geweldig deze info. Misschien toelichten waarom geen spiegelreflexcamera noodzakelijk is voor foto’s met hoge MP.
Bedankt voor de tips. Ik heb ook van links en rechts foto’s genomen. Deze geven een reeel beeld van van mijn schilderijen.