Zo wordt kunst versturen een koud kunstje

Over hoe je kunst moet verpakken, weet je vast al het een en ander, maar bij het versturen van kunst komen een hoop zaken kijken die je niet mag onderschatten. Denk aan het vergelijken van vervoerders en het verzekeren en volgen van jouw verzending. De grootste uitdaging is om kunst op een veilige manier te verzenden tegen een goed verzendtarief. Carlos van ParcelParcel.com vertelt je graag hoe kunst versturen een koud kunstje wordt.

Hoe kun je vervoerders vergelijken?

Verschillende vervoerders hebben uiteenlopende verzendtarieven. Staar je niet blind op de kosten, maar denk ook eens aan andere voorwaarden, zoals: Wordt het pakketje opgehaald? Kun je de zending monitoren? Wat is de verzendtermijn? Hoe is de support en betaal je hiervoor? Bij ParcelParcel kun je online aanbieders vergelijken, kijk hier maar eens.

Bekijk ook:

Kun je kunst verzekeren tegen transportschade?

Veel koeriersdiensten verzekeren kunst en/of breekbare goederen niet of tot een maximum en bij een kostbare zending is dit niet voldoende. Kijk goed naar de voorwaarden en de mogelijkheid om een aparte transportverzekering af te sluiten per pakket.

De tarieven en voorwaarden hiervoor verschillen per vervoerder. ParcelParcel biedt een speciale verzekering aan voor het versturen van kunst. Bij het verzekeren van jouw pakket is het belangrijk dat alles goed verpakt is. Bij eventuele schade kijkt een verzekeringsmaatschappij namelijk eerst naar de verpakking van jouw pakket. Op basis van de kwaliteit van de verpakking wordt er vervolgens bepaald of je het verzekerde bedrag krijgt uitgekeerd.

Heb ik speciale documenten nodig voor het verzenden van kunst?

Voor het internationaal versturen van kunst heb je uiteraard ook documenten nodig. Gaat jouw kunstwerk naar een land buiten de Europese Unie? Dan heb je een handels- of pro-forma factuur nodig. Dit geeft de douane een beeld van wat er precies in het land wordt ingevoerd. Hier lees je hoe je zelf een pro-forma factuur kunt maken.

Voor het verzenden van kunst naar de Verenigde Staten heb je ook een “Original Works of Art Statement” nodig voor de vrijstelling van invoerrechten en eventueel een “Antique Declaration”, wanneer je antiek verstuurt wat ouder is dan 100 jaar. Zo kan jouw pakket met antiek probleemloos en zonder BTW of invoerrechten worden ingevoerd in Amerika.

Denk je ook aan een juiste adressering? In elk land geldt een andere stijl van adresseren. Bekijk het hier. Ook is het goed om het e-mailadres en het telefoonnummer van de klant op de zending te vermelden. In geval van vermissing of vertraging kan de vervoerder contact opnemen met de klant.

Hoe moet ik kunst verpakken?

De meest voor de hand liggende tips heb je vast al gelezen (bijvoorbeeld hier), maar denk je ook aan de volgende zaken?

  • Maak foto’s van de binnen- en buitenverpakking waarop ook jouw kunstwerk te zien is. Zo kun je bij een eventuele schade of vermissing aantonen dat jouw pakket goed verpakt is.
  • Als jouw schilderij een glasplaat bevat dan is het aan te bevelen om twee diagonalen over de glasplaat te tapen om de stabiliteit te vergroten. Heeft jouw schilderij een basis van olieverf? Dan is het aan te raden om calqueerpapier over het doek te plaatsen. Dit beschermt het doek tegen stof en vochtschade. Snij vervolgens een kartonnen plaat die gelijk is aan de afmetingen van jouw schilderij. Zorg dat er nog een laag noppenfolie tussen de kartonnen plaat tussen het glas of doek zit. Als je de kartonnen plaat hebt uitgesneden, plaats deze dan op de glasplaat of het doek (bij geen glasplaat) en tape de plaat vast aan het schilderij.
  • Vul ook de lege ruimtes. Dit voorkomt dat het werk niet kan verschuiven in de doos. Noppenfolie is perfect opvulmateriaal.
  • Plak bij breekbare inhoud “fragile” stickers op jouw pakket. Kan het pakket tegen een stootje? In theorie moet het pakket van 1 meter kunnen vallen om te testen of je het goed hebt verpakt. Of je dat probeert, laten we uiteraard aan jou over.

Kan ik mijn kunstwerk volgen tijdens de verzending?

Jouw pakket wordt opgehaald en vervolgens wil je het pakket ook kunnen volgen. Van de vervoerder krijg je een Track & Trace-code. Deze stuur je ook naar jouw klant, zodat jullie beiden op de hoogte zijn.

Over ParcelParcel

ParcelParcel is in 2013 in Nederland opgericht door Carlos de Vos en Bas Joustra. Sinds de start is hun doel hetzelfde gebleven: de allerbeste service bieden in de logistiek. Zij doen dit samen met een team van logistieke specialisten en bieden klanten een geweldig verzendplatform met scherpe verzendtarieven van de allergrootste vervoerders als FedEx, TNT en DHL.

Hiermee biedt het team van ParcelParcel klanten in Nederland en België een gebruiksvriendelijke verzendervaring, meer transparantie in verzendtarieven en een ruime keuze aan vervoersoplossingen. Bovenop de diensten gieten zij een dikke laag van obsessieve service. Dat maakt ParcelParcel uniek en super trots!

Wil je kunst verzenden via ParcelParcel? Bereken dan hier direct de verzendopties

1 gedachte over “Zo wordt kunst versturen een koud kunstje”

Plaats een reactie

NIEUWSBRIEF
Ontvang interessante informatie om jezelf als kunstenaar en ondernemer verder te helpen

Wij houden ook niet van spam!
AANMELDEN
close-link