Exposeren als kunstenaar

Als kunstenaar wil je natuurlijk je kunstwerken tentoonstellen, zodat je aan de wereld kunt laten zien wat je hebt gemaakt en, minstens zo belangrijk, je wilt jouw werken verkopen. In dit artikel geven we je tips waar je kunt exposeren als kunstenaar.

Voor een kunstenaar is het belangrijk werk(en) tentoon te stellen voor publiek en potentiële kopers. Hierdoor vergroot je jouw naamsbekendheid en genereer je kansen om kunstwerken te verkopen. Je bent namelijk 1 van de 14.000 beeldende kunstenaars die actief zijn in Nederland, dus je zult jezelf op de één of andere manier moeten onderscheiden. Echter, hoe én waar kun je dat nou het beste doen?

Vooral startende kunstenaars zullen deze vraag hebben en het is voor hen tevens zéér relevant. Zonder exposure verkoop je namelijk nauwelijks werk en kun je dus niet bestaan als artiest.

Er zijn een aantal opties om jouw werk te exposeren als startende kunstenaar.

Mogelijkheden tot exposeren: Offline

De traditionele manier om kunst te exposeren is door jouw werk ergens te plaatsen waar mensen jouw kunst kunnen bewonderen. Hieronder geven we een aantal gangbare voorbeelden waar je jouw kunst kunt exposeren en hoe je deze lokaties het beste kunt benaderen.

Galerie en Kunstuitleen

Bij een galerie of kunstuitleen komen mensen bewust voor de kunst en zijn daarom zeer goede plaatsen om te exposeren. Het is echter niet eenvoudig hier binnen te komen, gezien ze veelal met reeds gevestigde artiesten in zee gaan en daarnaast vaak “vol” zitten. Maar niet geschoten …

Voorbereiding

Verdiep je in de galerie of kunstuitleen voordat je hier op af stapt. Als je abstracte kunst maakt heeft het geen zin om bij een galerie naar binnen te stappen die enkel realistische kunst verkoopt. Lees je dus in of bezoek de galerie/kunstuitleen en benader vervolgens enkel de (zeer) relevante opties.

Zorg tevens dat je portfolio goed op orde is. Een online (website) portfolio is essentieel zodat je eenvoudig een kaartje kunt achterlaten en ze jouw kunst kunnen bekijken, maar neem ook zeker een print van je beste werken mee om de galerie-/kunstuitleen houder over te halen überhaupt naar jouw portfolio te kijken.

Een portfolio is zeker iets wat er gelikt uit mag (moet!) zien, dus investeer daar een klein beetje geld in. Laat bijvoorbeeld een aantal boekjes drukken van je beste (of alle) werken die je achter kunt laten. Zorg dat al jouw contactinformatie duidelijk staat vermeldt, zodat er contact met je opgenomen worden. Meer tips over een portfolio vind je hier.

Naast alle kunst-gerelateerde zaken is het van belang dat je er zelf ook representatief uit ziet. Het zijn ondernemers waar je binnenstapt en die willen een betrouwbare “zakenpartner”. Als je er niet verzorgd uitziet betekent het niet dat je niet betrouwbaar bent, maar de eerste indruk is mogelijkwijs minder goed en je wilt alle kansen pakken!

Interieur- en meubelwinkels

Naast galerieën zijn interieurwinkels een goede optie. Hier komen mensen (consumenten) die hun interieur willen vernieuwen en dat zijn dus potentiële klanten! 

Houd je aan dezelfde regels als voor het benaderen van een galerie:

 • Ga er eerst even kijken
 • Zorg dat je portfolio op orde is
 • Wees netjes en verzorgd

Openbare ruimtes

Er zijn verschillende openbare ruimtes waar je kunt exposeren. Hieronder een lijst:

 • Restaurant
 • Bibliotheek
 • Wachtruimte (dokter etc.)
 • Ziekenhuis
 • Bejaarden tehuis
 • Hotel
 • Bed & Breakfast
 • Gemeentehuis
 • Feestzaal

Hier kun je prima jouw werk exposeren. Ondanks dat het ruimtes zijn waar mensen niet primair voor de kunst komen, zul je zelf ook weten dat je in deze ruimtes je lang kunt bevinden zonder iets te doen. En dan ga je toch om je heen kijken.  Goede opties dus! 

Een voordeel van openbare ruimtes is dat het vrijwel altijd gratis is hier te exposeren, in tegenstelling tot bijvoorbeeld een galerie. Om de kans te vergroten dat de eigenaren van deze ruimtes met je in zee gaan zul je een deel van het verkoopbedrag van het kunstwerk af moeten staan. 10% – 20% is redelijk (bij een galerie zul je eerder 40% – 60% af moet staan), maar je zult dat in overleg moeten regelen. Alles wat jij redelijk acht is logischerwijs goed!

Om hier binnen te komen gelden ook weer dezelfde regels: Verdiepen (iets minder relevant), portfolio en goed voorkomen.

Kunstmarkt

Eigenlijk niet echt een vorm van exposeren, maar wel noemenswaardig: exposeren op een kunstmarkt. Dit is ook een plek waar veel potentiële kopers komen, echter, het zijn vaak koopjesjagers en je zult voor jezelf moeten inschatten of het de kosten en tijd waard zijn om op een bepaalde kunstmarkt te staan.

Een overzicht van kunstmarkten in Nederland vind je hier.

Mogelijkheden tot exposeren: Online

We bevinden ons in het digitale tijdperk en naast de traditionele expositie mogelijkheden zijn er legio aan online opties. Er zijn veel websites waar je gratis of tegen vergoeding jouw werk kan tonen. 

Ook bij Kunst en Kunstenaar bieden we je (gratis) deze optie. Meer informatie vind je op onze pagina over online exposeren.

In het artikel dat we hebben geschreven over jouw eigen kunst verkopen hebben we verschillende platforms genoemd waar je jouw werk kunt exposeren en verkopen. Ook hebben we een artikel over Nederlandse initiatieven waar je jouw kunst kun verkopen.

Eigen website maken

Ondank dat het eenvoudig is om jouw werk te exposeren op bestaande websites, heeft het als nadeel dat het lastig is om hoog in Google te komen. Dat betekent dat je moeilijk vindbaar bent en dus minder klandizie zult hebben vanuit zoekmachies.

De ultieme vorm van online exposeren is daarom een eigen website creëeren. Je hebt daarbij alles in de hand qua vormgeving en om goed te scoren in Google en zo online jouw werk te kunnen verkopen.

In onderstaande artikelen gaan we uitgebreid in op de mogelijkheden om een eigen website te maken (we schrijven momenteel een uitgebreid artikel over hoe je een eigen website kunt maken), hoe je hoger in Google zoekresultaten kunt komen en welke andere online opties er zijn om jouw werk online te exposeren en verkopen.

Bekijk ook:

Conclusie

Via zowel de traditionele als nieuwe wegen kun je jouw werk exposeren. Dat is essetiëel om uiteindelijk werk te kunnen verkopen en het is dus zinvol hier in te investeren met zowel tijd als geld. Het is aan jou als kunstenaar om te bepalen waar je jouw energie en geld in gaat steken om een succesvol kunstenaar te worden.

Heb je zelf nog suggesties of vragen? Deel ze dan hieronder.

32 gedachten over “Exposeren als kunstenaar”

 1. Het is inderdaad moeilijk om als startende kunstenaar een plek te vinden waar je je eigen werk kunt exposeren. Vandaar dat wij, Newly Art, een webshop zijn begonnen waar jonge talenten hun eigen werk kunnen exposeren en zo ook naamsbekendheid kunnen creëren. Elke kunstenaar krijgt zijn of haar eigen profiel en we hebben een nauwe samenwerking met ze. Wij verzorgen de marketing en promotie. Geïnteresseerd? Kijk dan eens op onze website of neem contact met ons op!

  Beantwoorden
  • Hoi ik ben ook bezig met het opzetten van een website voor kunst en cultuur.
   niet dat we hetzelfde zijn maar we hebben denk ik wel interessante raakvlakken.

   hij is overigens nog niet online.
   Ik ben bezig een plan te schrijven voor het maken van een website.
   Het lijkt me leuk om een x’je met jullie te brainstormen.

   Groet Ronald Berlips

   Beantwoorden
 2. Zaansgroen in het centrum van Zaandam biedt expositieruimte aan voor exposities in het weekend. De kunstenaar krijgt hier een offline, maar ook een online platform. Elke exposant krijgt namelijk zijn eigen webpagina.

  Beantwoorden
 3. Wij hebben een laagdrempelig en toegankelijk podium voor beginnende en erkende beeldende kunstenaars in Vroomshoop. Onze Kunstcollectief D’Oale Skoele is gevestigd in de gelijknamige voormalige lagere school en bied veel ruimte voor exposanten. Wij houden geregeld workshops en cursussen en inloopavonden. Interesse?

  Beantwoorden
   • Hallo Elles,

    Het aantal schilderijen dat je meeneemt hangt af van hoeveel ruimte je hebt om te exposeren. Je kunt altijd meer meenemen en het bijvoorbeeld wisselen wanneer je een schilderij daar verkoopt. En ja, over het algemeen is het toegestaan schilderijen te verkopen tijdens een expositie. Wel kan de eis van de organisatie zijn dat de werken moeten blijven hangen tot na de expositie.

    Succes!

    Beantwoorden
  • Ja ik heb interesse in het organiseren van een expositie in de Oale Skoele. Het zou voor mij een heerlijke deadline zijn om weer een Line art tentoonstelling samen te stellen, met werk van kunstenaars voor wie De Lijn hét beeldend middel zijn waarmee gewerkt wordt.
   Voorgaande exposities zijn te bekijken op http://www.werk-in-uitvoering.com. iedere tentoonstelling wordt met andere kunstenaars ingevuld.

   Met vriendelijke groet van Marlies

   Beantwoorden
  • Ja ik heb interesse in het organiseren van een expositie in de Oale Skoele. Het zou voor mij een heerlijke deadline zijn om weer een Line art tentoonstelling samen te stellen, met werk van kunstenaars voor wie De Lijn hét beeldend middel zijn waarmee gewerkt wordt.
   Voorgaande exposities zijn te bekijken op http://www.werk-in-uitvoering.com. iedere tentoonstelling wordt met andere kunstenaars ingevuld.

   Met vriendelijke groet van Marlies

   Beantwoorden
 4. Zapp Office Rotterdam heeft ruimte beschikbaar voor een kunstenaar.
  Liefst foto’s of schilderijen die zijn makkelijk op te hangen.
  Drie etages beschikbaar waar koffiecorner zijn en een
  Brasserie. Je kunt altijd even contact opnemen met de receptioniste.
  010-3330800

  Beantwoorden
  • Wij hebben een oud herenhuis in het hart van Poperinge nabij Watou waar straks de kunstzomers van start gaan wij bieden deze ruimte aan interessante voorwaarden aan .u kunt gerust met ons contact nemen .info@ginops.be

   Beantwoorden
 5. Ik zoek voor mijn canvas schilderijen( ik schilder meest figuren en vormen dus surrealistisch. Ik zoek opslag ruimte alsmede expositie ruimte in Rotterdam als mogelijk. Het mag gr 10 vierkante meter is genoeg gratis of anders ik kan huur tot €200-, per maad betalen inclusief kleine opslag en sanitaire ruimte. Graag emailen naar mijn email. adres Chandrasahin@ gmail.com

  Beantwoorden
 6. Studio Flex is een bouwkundig ontwerp- en adviesbureau dat sterke affiniteit heeft met het creatief proces. We creëren, ontwerpen en geven advies in ons vakgebied. Daarnaast heeft ons kantoor, op de Mezenlaan in Den Haag, ook een galerie-functie waar wij graag (beginnende) artiesten de kans willen geven om hun werk te laten zien.

  Je kan altijd contact met ons opnemen via conact@studioflex.eu of even bellen naar 070- 361 48 47.

  Beantwoorden
 7. Ik heb een winkel/gallery midden in Eindhoven waar ik mijn eigen kunstwerken ( Couturedemur) exposeer en andere unieke handgemaakte produkten. Een toplocatie met 16 meter etalage! Ik ben op zoek naar bijzondere toevoegingen in de winkel van kunstenaars/ontwerpers die ik graag een podium bied voor veel exposure. Er zijn geen kosten aan verbonden en er hoeft ook geen kommissie te worden afgedragen, wel wordt van de exposant verwacht om 1 dag in de week de winkel te bemannen.
  Interesse??? Bel of mail me! Tilly Zegers, 0612702234, tillyzegers@outlook.com
  Een kans die niet snel een tweede keer op je pad komt!!

  Beantwoorden
  • Hoi ik ben Fred v Bodegraven,
   Mijn artiesten naam is Stanlysteelart
   Ik had gezien op internet dat je ruimte bied aan artiesten die kunst maken.
   Ik maak kunst, make wiht ❤️ and Passion uit eigen inspiratie.
   Heb een eigen side en op instagram staat het uitgebreide van mijn creaties.
   Als er interesse is om te exposeren is bij jou.
   Kunnen we contact opnemen met elkaar.

   Beantwoorden
 8. Ik heb hier in Frankrijknog een heel deel objecten in hout door mij gemaakt en zou die graag op diverse plaatsen in Nederland in galeries zetten om te verkopen.
  Wie heeft enig idee hoe ik achter een(als dat bestaat tenminste)vereniging oid van galeriehouders kan komen.

  Beantwoorden
 9. Graag kom ik in contact met eigenaar/beheerders van galeries en/of beeldentuin.
  Ik maak 3-d werk als unica-sieraden in edelmetaal en beelden in ferro- en non-ferro metaal tot 2á 3 m groot. vaak in combinatie van diverse materialen als hout en acrylaat. Ook maak ik unica houten tassen.
  In het verleden heb ik regelmatig geëxposeerd ook in Duitsland en België. Wie durft het aan?!

  Beantwoorden
 10. Wij hebben een oud herenhuis in het hart van Poperinge nabij Watou waar straks de kunstzomers van start gaan wij bieden deze ruimte aan interessante voorwaarden aan….❤ .u kunt gerust met ons contact nemen .info@ginops.be

  Beantwoorden
 11. Ik zoek expositieruimte waar ik mijn werk mag hangen. Ik maak realistisch werk, uiteenlopend in tekeningen, portretten van mens en dier, stillevens en natuur
  Wie kan mij helpen? Ik woon in Gorinchem
  Groeten, Lydia

  Beantwoorden
 12. Ik hoef niet per se te exposeren, maar mijn tekeningen zijn gewoon zo blij als ze op reis mogen en door andere mensen gezien worden. En ach, ik gun ze dat wel. Ze zitten de overige tijd zo braaf en keurig stilletjes in de map.

  Wie vindt het leuk ze op bezoek te hebben?
  Ze reizen graag in groepsverband, maar in hun eentje durven ze ook.

  Dankjewel alvast!

  Beantwoorden
 13. Andere vraag:

  Ik doe nu mee met de expositie Handle with Care in De Nieuwe Regentes in Den Haag, met één tekening. Dat is dan een thema- tentoonstelling waar je een inzending voor kon doen. Dat zal toch wel vaker gebeuren, zoiets? Is er ergens een platform of iets dergelijks, waar dit soort open inzendingen centraal te vinden zijn? (Zo niet, waarom eigenlijk niet?) Of ietsdat daarop lijkt?

  Weet iemand dat?

  Beantwoorden
  • Dank voor je reactie Nathaliëtte. In principe past dit op dit moment al in onze agenda, maar het zou ook prima bij ons platform passen als nieuwe categorie. Daar gaan we mee aan de slag!

   Beantwoorden
 14. Hallo, ik ben op zoek naar een expositiemogelijkheid voor mijn installatie ‘Permaconnected’.

  Permaconnected gaat over dat wij nu eigenlijk altijd verbonden zijn en continu worden overspoeld door een alsmaar toenemende informatiestroom. Gelukkig zijn er ook (nog) kleine plekjes te zien die nog niet compleet zijn ‘benut’. In een tunnel van 100 routers kan het publiek zelf uitvinden wat de routers hen hierover te vertellen hebben via hun netwerk namen.

  Voor meer info en foto’s, zie instagram.com/artbypvd
  Weet iemand iets? Alvast erg bedankt.

  Pieter

  Beantwoorden

Plaats een reactie

NIEUWSBRIEF
Ontvang interessante informatie om jezelf als kunstenaar en ondernemer verder te helpen

Wij houden ook niet van spam!
AANMELDEN
close-link