Kunst verpakken en internationaal verzenden. Hoe doe je het?

Je kunt veel geld besparen door het internationaal verzenden van jouw kunst slim aan te pakken. In dit artikel legt Tim van Museumpak uit hoe je dat kunt doen.

Even voorstellen. Ik ben Tim van Museumpak. Museumpak is een jong bedrijf dat is opgericht om verzenden van kunst makkelijker en goedkoper te maken. Mensen van ons team hebben zelf gewerkt als studiomanager, galeriemedewerker en conservator. We hebben heel wat know how in huis die we graag met je delen.

Ik wil het in dit artikel graag hebben over internationaal verzenden van kunst, hoe je dat best aanpakt en op welke manier je daarbij ook heel wat geld kan besparen.

Kunstransport

Zet je je eerste stappen in de kunstwereld en moet je werk versturen, dan sla je een telefoonboek open en neem je een kunstransportfirma in de hand. Die komt met een grote truck jouw kunstwerken verpakken en opladen om ze vervolgens te verzenden naar je klant of tentoonstelling. Dat kost vaak handenvol geld.

Niet alleen om je werk te verzenden, maar vaak ook om het in een warehouse te ontvangen, weer vrij te geven, aan de luchtvrachtmaatschappij over te dragen en ga zo maar door. Wanneer je werken uiteindelijk in het land van bestemming aankomen, moet je ook daar al die kosten opnieuw betalen.

Kleiner budget

Heb je een kleiner budget dan maak je vaak zelf een doos of verpakking met materialen die je bij een lokale doe-het-zelf-zaak kan kopen. Zo’n oplossing is wel beter voor je portemonnee, maar stelt je werk bloot aan heel wat risico’s die je op termijn zuur kunnen opbreken. Het ziet er vaak ook niet mooi uit.

De kosten voor verzending lopen meestal flink op omdat pakketten speciale behandeling nodig hebben. Omdat ze stukgaan tijdens transport of niet meer in elkaar gekleefd raken na een douane-controle. Op een vliegtuig kunnen zelfgemaakte dozen al zeker niet en ook in een truck gaan werken soms stuk. Vaak moeten ze zelf schokken opvangen die eigenlijk door de verpakking moeten geabsorbeerd worden.

Heel veel mensen hebben op die manier slechte ervaringen opgedaan door te besparen op verpakking of door te vertrouwen op dure transportfirma’s. Meestal betekent de keuze voor veiligheid, heel wat stress om betaalbaarheid en andersom.

Je kan een pak geld en stress besparen als je een manier hebt om alle onnodige stappen die transportfirma’s je willen aanrekenen te elimineren. We tonen je graag hoe je daarbij te werk kan gaan zonder veel te betalen of op veiligheid en kwaliteit in te boeten.

Ik maak een onderscheid tussen werken kleiner en groter dan 140 cm omwille van het toegelaten volume dat gehanteerd wordt door transportdiensten voor verzending, je wil geen pakket maken dat geweigerd wordt. Voor pakketdiensten mag je tot een bepaald volumegewicht verzenden, ga je erboven, dan ga je op een andere manier te werk. Je kan op deze pagina’s zien hoe bijvoorbeeld UPS of TNT dit berekenen.

Bekijk ook:

Verzenden van kleinere werken

Om kleinere werken te verzenden (tot 140 cm) hebben we een systeem ontwikkeld waarmee je zelf onmiddellijk aan de slag kan. Je kan er schilderijen en ingekaderde werken mee versturen op een veilige en betaalbare manier, met een koerierdienst of met ‘a man with a van’ en je hoeft geen rekening te houden met de richtlijnen van koeriers want dat hebben wij al gedaan.

De oplossing kwamen we op het spoor in Amerika. Kunstenaars, galerieën en musea werken er erg vaak met een verzenddoos die speciaal ontwikkeld werd om kunst te verzenden.

Het goede nieuws is dat die dozen speciaal ontworpen zijn om kleinere en middelgrote kunstwerken te verzenden. Het slechte nieuws is dat ze in Europa niet verkrijgbaar zijn. Met Museumpak willen we daar een oplossing voor bieden.

Museumpak

Schilderijen doos Museumpak large

We zijn met al onze kennis aan de slag gegaan en hebben een schokabsorberende doos ontwikkeld waarin we het beste van twee werelden samenbrengen. De stevigheid van de Amerikaanse modellen hebben we gecombineerd met maten die perfect aansluiten op de Europese vervoerders.

Het is een professionele verpakking voor kunstwerken die je makkelijk via koerier kan versturen. Ijzersterk aan de buitenkant en met twee soorten zacht schuim aan de binnenkant. Daarbij hebben we er voor gezorgd dat onze dozen volledige recylcleerbaar zijn wat in de wereld van het kunstvervoer een onverwachte maar broodnodige nieuwkomer is.

Museumpak kan je voorlopig enkel kopen in onze webshop. We leveren je doos aan huis en je kan onmiddellijk zelf aan de slag. Binnenin hebben onze dozen twee lagen noppenschuim en één of twee lagen zacht schuimrubber. Het middenste schuimrubber is geperforeerd in “sugar bits”. Die kan je met de hand, één voor één verwijderen, om een middenruimte op maat uit te sparen waarin jouw werk perfect past.

Je kunstwerk kan zo niet bewegen binnenin de doos. Eenmaal klaar plan je een ophaling door een nationale pakketdienst. Als je internationaal wil verzenden doe je beroep op een van de grotere international koerierdiensten. Onze dozen zijn speciaal voor hen ontworpen omdat ze snel werken, betaalbaar zijn en overal ter wereld kunnen leveren, ook al heb je maar één werk te versturen.

Schilderijen doos Museumpak small

We raden zelf aan om met TNT te werken omdat hun toegelaten pakketmaten net iets groter zijn dan de concurrentie en hun prijzen net nog iets scherper wanneer je volumineus gaat shippen. Volumineus betekent dat het gewicht in kubieke meter groter is dan het feitelijk gewicht wat bij kunstwerken meestal het geval is.

Maak je werk op A4 formaat papier, dan past je werk nog wel eens in een grote omslag. Je loopt dan wel het risico dat de postbode je omslag moet plooien om die door de brievenbus te krijgen.

Om dit te verhinderen hebben we de Museumpad ontwikkeld. Museumpad is een kartonnen hoes in een kartonnen hoes die ervoor zorgt dat niemand je werk kan plooien wanneer dat niet hoort en alles mooi op z’n bestemming aankomt.

Museumpad

Museumpad

Voor de Museumpad zijn we vertrokken van de vaststelling dat golfkarton makkelijk plooit in de richting van de golf, maar heel moeilijk plooit tegen de golf in. Door twee verpakkingen te combineren waarvan de golven kruiselings op elkaar staan, hebben we een ijzersterk omhulsel gemaakt voor alle werken op papier.

De binnenste hoes bevat vier zelfklevende hoeken die je kan aanbrengen op maat van je werk, zodat dat mooi op z’n plek blijft in het midden van de verpakking. De buitenste hoes is gemaakt van het sterkste driewandig golfkarton. Deze zorgt voor een ijzersterkte bescherming zodat je werk gerust meekan met een koerierdienst of postbedrijf.

Museumpad is momenteel beschikbaar in twee maten die door alle verzenddiensten goedgekeurd zijn. De levering ervan in Nederland en België is gratis.

In samenwerking met Kunst en Kunstenaar krijgt u nu 10% korting op Museumpak dozen. Klik hier voor de kortingscode.

Hoe verstuur je grotere werken?

Als je grotere werken – waarvan de langste zijde langer is dan 140 cm – in eigen land of naar het buitenland of zelfs overzee wil verzenden, laat dan je eigen kist bouwen door een lokale kistenmaker of schrijnwerker.

Ten eerste zal je kist kleiner zijn dan wanneer je dit door een kunsttransporteur laat doen. Jij bepaalt immers hoeveel vrije ruimte er rond je werk moet zijn om het veilig te transporteren.

Je kan je niet voorstellen hoeveel lege kistruimte er vervoerd wordt en wat daarvoor gerekend wordt. Zowel om kisten te bouwen als om het volumegewicht in vrachtwagens en vliegtuigen te vervoeren!

Vervolgens neem je contact op met de vrachtservice van een normale koerierdienst. Let op: dit is niet hetzelfde als hun pakketdienst! Zij plannen het transport in, geven je een all-in prijs van deur tot deur en komen jouw kist vervolgens halen met een kleine bestelwagen die vervolgens op een grotere truck of het vliegtuig gaat. Voor al die handelingen rekenen ze geen meerkost aan.

Zowel voor klein als groot transport, met Museumpak of een houten kist, zijn er geen handling of release fees via koerier en vrachtservices en je bespaart zo heel wat euro’s wanneer je regelmatig of zelfs maar af en toe kunst moet laten transporteren.

Is mijn kunst dan wel verzekerd?

Ja dat kan zowel voor verzending met een Museumpak als bij verzending met een houten kist. Neem ofwel een verzekering via het verzendbedrijf, of via je verzekeringsmakelaar. De kosten daarvoor vallen allemaal erg mee.

Samenvatting

* De goedkoopste manier om kleinere werken internationaal te verzenden is in een speciaal daarvoor gemaakte doos. Ze zijn lichter van gewicht waardoor ze met een gewone koerierdienst meekunnen en je voor het extra gewicht van hout niet hoeft te betalen.

Sinds kort zijn ze verkrijgbaar in Europa onder de naam Museumpak. Je bestelt deze dozen voor het versturen van schilderijen online en ze worden bij je thuis geleverd. Deze dozen zijn speciaal gemaakt om werken tot 140 cm te versturen met normale pakketdiensten. Dat bespaart je een pak euro’s op al de kosten die je normaal door kunstvervoerders worden aangerekend. Ook voor minder courante bestemmingen moeten ze voor jou geen speciale rit inplannen. Dat maakt het allemaal veel betaalbaarder. Transparanter en goedkoper kan niet.

* De goedkoopste manier om grote schilderijen en ingelijste werken internationaal te verzenden is met de vrachtservice van een normale koerierdienst. Daarvoor laat je een kist bouwen (hou er rekening mee dat Amerika bepaalde behandeling vereist van hout voor kisten).

Je laat de kist ophalen door de vrachtdienst van bijvoorbeeld UPS of TNT, zij hebben daarvoor erg scherpe tarieven. Je kist wordt geleverd bij de bestemmeling en daar rekenen ze jou niks extra voor aan. Je werk komt veilig en betaalbaar aan op z’n bestemming.

5 gedachten over “Kunst verpakken en internationaal verzenden. Hoe doe je het?”

 1. Via ParcelParcel.com (Nederlands bedrijf) kun je eenvoudig internationaal je kunst verzenden tegen scherpe verzendtarieven met o.a. TNT Express, FedEx en DHL Express. Het scheelt tot 70% op je verzendkosten en je wordt persoonlijk begeleid.

  Beantwoorden
 2. Beste Tim,
  Ik ben Willem Haenraets, kunstschilder en woon in Spanje ( Alicante)
  Mijn vraag is of jullie dozen ook naar Spanje verstuurd kunnen worden.
  Ben zeer geïnteresseerd .
  Met vriendelijke groet, Willem Haenraets

  Beantwoorden
 3. Beste,

  Ik wil een schilderij van 100cm x100cm x 4cm versturen, maar kan geen geschikte doos vinden. Zijn de museumdozen ook op maat verkrijgbaar?

  Beantwoorden

Plaats een reactie

NIEUWSBRIEF
Ontvang interessante informatie om jezelf als kunstenaar en ondernemer verder te helpen

Wij houden ook niet van spam!
AANMELDEN
close-link