Wat is goede acrylverf en hoe bepaal je welke goed is?

Acrylverf voor kunstschilders is beschikbaar in allerlei varianten afkomstig van verschillende fabrikanten. Duur én goedkoop. Maar wat is goede acrylverf? Welke soort moet je hebben en welke niet? In dit artikel gaan we in op verschillende soorten acrylverf.

Als kunstschilder ben je op zoek naar een acrylverf die binnen jouw prijsklasse valt, waar je lekker mee kunt werken én die goed is. Zeker als je de intentie hebt schilderijen te gaan verkopen, wil je ook kwaliteit in jouw gebruikte producten leveren.

Maar over het algemeen heb je niet direct het budget om allerlei verschillende soorten acrylverf uit te proberen, dus hoe kom je er nou achter welke acrylverf goed is? En bestaat er ook slechte acrylverf?

Bekijk ook ons filmpje verder in dit artikel over hoe de verschillende acrylverven zich gedragen, dan krijg je een idee of er één voor jou bij zit!

Wat bepaald de prijs van acrylverf?

Fabrikanten bieden vaak verschillende lijnen acrylverf aan. Zo biedt Royal Talens bijvoorbeeld de Amsterdam Standaard en Expert serie aan. Andere fabrikanten geven hier andere namen aan, zoals “Studie” en “Artiest”, maar het idee is hetzelfde: een goedkope en dure lijn.

En daar zit wel degelijk verschil in, alhoewel dat niet betekent dat de goedkope lijn geen goede acrylverf is.

Wat is goede acrylverf? Pigmenten en vulstoffen

Wat is goede acrylverf - Pigmenten voor acrylverf

De prijs van de verschillende lijnen acrylverf (en de verschillende kleuren) wordt grotendeels bepaald door de gebruikte pigmenten en de dichtheid van de acrylverf.

Zo zijn sommige pure pigmenten lastiger te verkrijgen, of moeilijker te vermalen (walsen), waardoor de prijs hiervan hoger wordt. Daarnaast kan het zo zijn dat een alternatief pigment bijvoorbeeld sneller vekleurt door UV-licht (afkomstig van de zon). Dit laatste is overigens geen gegeven en goedkopere pigmenten kunnen zeer vergelijkbare eigenschappen hebben als de duurdere originele pigmenten.

Overigens is het aan te raden om een afgerond schilderij te beschermen voor UV verkleuring, door het te behandelen met een varnish.

Daarnaast gebruiken fabrikanten acrylaatbindmiddel (waar de naam “acrylverf” vandaan komt) om de pigmenten op te lossen en het zorgt er tevens voor dat er geen scheuren ontstaan wanneer de verf onregelmatig opdroogt op een doek. Wanneer er meer bindmiddel gebruikt wordt bevat de acrylverf relatief minder pigmenten en is daardoor goedkoper.

Het nadeel hiervan is dat de acrylverf minder dekkend wordt. Echter, dat kan voor bepaalde toepassingen juist weer prettig zijn en daarom kan goedekope acrylverf juist beter zijn in sommige gevallen.

Wanneer je wat serieuzer wilt gaan schilderen zijn de acrylverven van bijvoorbeeld de Xenos of Hema niet te adviseren, gezien in deze acrylverven zeer weinig en kwalitatief minder pigment gebruikt wordt, waardoor het dekkend vermogen en de kleurechtheid minimaal zijn. Daarnaast zijn de bindmiddelen van zeer matige kwaliteit, wat de kleurechtheid na droging niet ten goede komt.

Bekijk ook:

Wat is goede acrylverf?

Wat is goede acrylverf - Soorten acrylverf - Amsterdam & Lascaux

De definitie van goede acrylverf valt dus niet direct te vangen in een bepaalde prijs of bepaald merk. De eigenschappen van de betere acrylverven van de verschillende fabrikanten kunnen verschillen.

Later in het artikel geven we een overicht van de meest gangbare merken en lijnen van acrylverven.

Het hangt allemaal af van jouw schilderstijl.

Bijvoorbeeld: Als je Amsterdam Expert met Lascaux Artist vergelijkt, dan is Amsterdam een viscose (stroperige, of pasteuse) acrylverf en Lascaux iets wateriger. Beiden hebben een zeer goede dekkingsgraad en dus veel en kwalitatief goed pigment. Ook na gebruik zijn er kleine verschillen. Zo droogt Lascaux Artist bijvoorbeeld wat matter op dan Amsterdam Expert.

Kleuren mengen en verdunnen met water gaat dus iets makkelijker met Lascaux, daar waar Asterdam Expert met dikkere klodders of paletmes beter op zijn plek blijf op het doek. Het is dus net wat je fijn vindt werken en ogen.

Dus wat is goede acrylverf? Wat de één dus als hele goede acrylverf wordt beschouwd, is voor de ander minder prettig en visa versa. Wel is het zo dat duurdere acrylverflijnen over het algemeen een veel betere dekkingsgraad hebben. Zeker als je dus over andere lagen heen wilt schilderen is dat prettig, tenzij je weer de achtergrondkleur door de bovenste laag heen wilt laten komen. Het hangt allemaal af van jouw schilderstijl.


Bekijk hier ons filmpje “Wat is goede acrylverf?” over hoe acrylverf van de verschillende fabrikanten en lijnen zich gedraagt:

Van links naar rechts bekijken we hier de volgende acrylverven:

 • Gouache Lascaux, artist (professionele kwaliteit)
 • Gouache Lascaux, studio (semi- professionele kwaliteit)
 • Royal Talens Amsterdam, expert series (semi- professionele kwaliteit)
 • Ara Artist (studie kwaliteit)
 • Royal Talens Amsterdam, standard series (studie kwaliteit)
 • Winsor & Newton, Galeria (studie kwaliteit)

Het is duidelijk dat Lascaux (zowel artist als studio) en de Amsterdam expert serie een beduidend betere dekking hebben dan de 3 andere geteste type acrylverf.

Echter, met alle varianten kun je prima schilderen en de producten met een mindere dekking zijn ook goedkoper dan de 3 varianten van top kwaliteit.


Tot slot

Er zijn verschillende acrylverflijnen met verschillende prijzen en eigenschappen. Dus wat is goede acrylverf? Wat voor jou een fijne verf is om mee te werken zul je zelf moeten ontdekken. Het resultaat zal er niet om veranderen, maar een wat duurdere verf werkt over het algemeen wel fijner dan een goedkopere soort en dat heeft voornamelijk te maken met de dekkingsgraad (en dus de hoeveelheid pigment) en hoe pasteus of visceus de acrylverf is.

De ervaring leert dat, wanneer je nooit eerder met een (semi-)professionele acrylverf hebt gewerkt, er een wereld voor je op gaat. Dus koop een paar kleine potjes/tubes acrylverf van verschillende fabrikanten/lijnen en test gewoon wat voor jóuw het fijnste werkt!

Wat is een goede acrylverf?

“Helaas” is het antwoord: diegene die jij prettig vindt werken…

Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen of suggesties? Deel ze dan hieronder!

3 gedachten over “Wat is goede acrylverf en hoe bepaal je welke goed is?”

  • Beste Jenna,

   In principe is dat mogelijk, alleen hecht plakkaatverf niet goed op doek. Plakkaatverf, of gouache, is gemaakt om op papier te hechten, acrylverf voor doek. Wanneer je op doek gaat schilderen is het dus niet aan te raden.

   Succes!

   Beantwoorden

Plaats een reactie

NIEUWSBRIEF
Ontvang interessante informatie om jezelf als kunstenaar en ondernemer verder te helpen

Wij houden ook niet van spam!
AANMELDEN
close-link