Waarom zou je professionele acrylverf gebruiken? De eigenschappen op een rij

Professionele acrylverf is beschikbaar in een verscheidenheid aan soorten. Maar waarom zou je het kopen, hoe gedraagt ieder merk zich op het doek en hoeveel kosten ze bij eenzelfde afnamevolume? In dit artikel gaan we in op de professionele kwaliteit acrylverf.

Er zijn een aantal grote fabrikanten die professionele kwaliteit acrylverf produceren, waaronder Neerlandsch trots Royal Talens. Ondanks dat ze allemaal acrylverf produceren van uitstekende kwaliteit, zit er verschil in de prijs en het karakter van de acrylverf die ze verkopen. Professionele acrylverf die bijvoorbeeld erg pasteus (stroperig) is, of juist wat wateriger.

Naast het inzichtelijk maken van de eigenschappen, geven we je een prijsindicate per 10 ml (ter info: het kleinst beschikbare afnamevolume is 40 ml). Dit geeft je inzicht in de daadwerkelijke prijs per merk acrylverf, gezien de verpakkingsvolumes per fabrikant verschillen. Wellicht geeft jou dit een handvat of het antwoord op de vraag “wat is goede acrylverf?“.

Wanneer je eenmaal met professionele kwaliteit hebt gewerkt zul je niet zomaar terug gaan op het gebruik van een studiekwaliteit acrylverf.

Hieronder geven we een overzicht van de meest gangbare fabrikanten van professionele kwaliteit acrylverf en de eigenschappen van de series die ze verkopen. Maar eerst:

Waarom zou je professionele acrylverf kopen?

Professionele acrylverf is (beduidend) duurder dan studiekwaliteit acrylverf, dus waarom zou je het überhaupt kopen? Op verschillende fora lees je tevens dat hobby-matige kunstenaars ook gewoon Galeria of Amsterdam Standard gebruiken en erg tevreden zijn.

Het is logischerwijs geen vereiste om een betere serie acrylverf te kopen en bijvoorbeeld de series Galeria en Amsterdam Standard zijn prima acrylverven. Echter, wanneer je eenmaal met professionele(re) kwaliteit acrylverf hebt gewerkt zul je naar alle waarschijnlijkheid niet zomaar weer terug gaan op het gebruik van deze series of een andere studiekwaliteit acrylverf.

Het verschil ten opzichte van goedkopere acrylverf zit hem in een aantal zaken:

1) De hoeveelheid en kwaliteit van het gebruikte pigment is beter, waardoor de verf veel beter dekt en een diepere/mooiere kleur heeft en behoudt.

2) De viscositeit van professionele acrylverf is hoger, waardoor o.a. penseelstreken duidelijk zichtbaar blijven. Dit creeërt veel meer karakter in het schilderij en het werkt lekkerder (wat beiden subjectief is uiteraard).

3) Het bindmiddel in de acrylverf is beter waardoor het schilderij een veel hogere kleurechtheid heeft en houdt en tevens zonder scheuren opdroogt.


Fabrikanten van professionele acrylverf

Professionele acrylverf van Royal Talens

Zoals gezegd is Royal Talens een Nederlands bedrijf dat een veelvoud aan goede acrylverven op de markt heeft gebracht. Het bedrijf is opgericht in 1899 door Marten Talens en verkocht initieel enkel olie- en waterverf, gezien acrylverf toen nog niet was ontwikkeld. Sinds 1970 is Royal Talens ook acrylverf gaan produceren en hebben ze succesvol verschillende lijnen geïntroduceerd.

In deze tijden van milieubewustheid en duurzaam ondernemen als kunstenaar is het goed te weten dat Royal talens een duurzaam beleid voert.

Rembrandt acrylverf

De Rembrandt serie is het vlaggenschip van Royal Talens en staat voor absolute kwaliteit. Zoals de grootmeester zelf aan de top stond (en nog steeds staat), is de Rembrandt acrylverf het beste van het beste uit de stal van Royal Talens. Deze verf heeft een perfecte viscositeit en dekkingsgraad, waardoor je met vrijwel elke schildertechniek uit de voeten kunt.

Prijsindicatie: €1,43 per 10 ml

Eigenschappen

• Zeer goede lichtechtheid
• De zuiverste kleuren
• Zeer pasteuze verf voor duidelijke penseelstreek
• Duurzame en elastische verffilm
• Uniforme droogtijd en glansgraad


Van Gogh acrylverf

Van Gogh acrylverf is een klein tandje minder in kwaliteit dan de Rembrandt serie, maar is eveneens een professionele acrylverf van een bijzonder goede kwaliteit. Net als de Rembrandt serie is deze verf licht pasteus en heeft het een uitstekende dekking en kleurechtheid.

Prijsindicatie: €0,79 per 10 ml

Eigenschappen

 • Krachtige en briljante kleuren, dankzij het hoge pigmentgehalte en fijne pigmentvermaling
 • Pasteuze verf waardoor de penseelstreek duidelijk zichtbaar blijft
 • Vier gradaties dekkracht (transparant, halftransparant, halfdekkend en dekkend)
 • Goed tot uitstekend lichtechtheid, zodat schilderijen zeer lang in hun oorspronkelijke staat bewaard blijven

Amsterdam Expert

Amsterdam Expert acrylverf

De Amsterdam Expert serie is ten opzichte van de van Gogh en Rembrandt lijnen een van iets mindere kwaliteit, maar is alsnog een acrylverf van een zeer goede kwaliteit. Ook deze verf heeft een goede dekking en is licht pasteus, waar penseelstreken mooi zichtbaar blijven.

Prijsindicatie: €0,65 per 10 ml

Eigenschappen

 • Hoge viscositeit en daardoor zeer geschikt om te gebruiken met zowel penseel als schildersmes
 • Hoge concentratie authentieke, exclusieve pigmenten zorgen voor een prima kleurechtheid
 • Zeer goede lichtechtheid, waarbij de kleuren 100 jaar behouden blijven (onder museumcondities)
 • 100% acrylaatemulsie als bindmiddel

Acrylverf van professionele kwaliteit van het merk Golden

Golden paints is gevestigd in de Verenigde staten en heeft een zeer goede reputatie als het gaat om kwalitatieve acrylverf. Het bedrijf is opgericht door Sam Golden in 1980, maar Golden was voor de oprichting van het bedrijf bij de geboorte van de acrylverf betrokken in de begin jaren 1950. Hij ontwikkelde zelfs de eerste op water gebasseerde acrylverf genaam Aquatec.

Heavy Body paints

Heavy body acrylverf is de toplijn van Golden paints en is van absolute professionele kwaliteit.

Prijsindicatie: €1,33 per 10 ml

Eigenschappen

 • Pasteuze verf die lijkt op boter qua viscositeit
 • 100% pure pigmenten in 100% acrylaatemulsie
 • Zeer goede lichtechtheid
 • Droogt licht mat tot licht glanzend op (afhankelijk van het gebruikte pigment)

OPEN Acrylics

Golden open acrylverf

Golden’s Open acrylics is eveneens een professionele acrylverf met andere karakteristieken dan de heavy body variant. Zo heeft Open acrylics een zachtere consistentie en doordat deze acrylverf een langere droogtijd heeft, is het mogelijk technieken te hanteren die voorheen enkel met olieverf mogelijk waren.

Prijsindicatie: € 1,35 per 10 ml

Eigenschappen

 • Uitstekende acrylverf met een hoge dekkingsgraad
 • Zeer goede lichtechtheid
 • Langzaam drogend

Professionele acrylverf van Lascaux

Lascaux is een uitstekend verfmerk afkomstig uit Zwitserland en de Artist serie wordt gebruikt bij o.a. restauraties van schilderijen door verschillende musea.

Grappig genoeg is er vrij weinig te vinden over de historie van het bedrijf, maar steken ze voornamelijk in op de huidige tijd. Bij die huidige tijd hoort ook duurzaamheid en Lascaux heeft ook een ecologische bedrijfsvoering.

Lascaux Artist

Lascaux Artist acrylverf

Lascaux Artist is een geconcentreerde professionele acrylverf met een uitermate goede dekking. Het is licht pasteus waardoor het erg geschikt is voor voor een “dripping” techniek, zeker wanneer je het met water verdunt. Lascaux Artist kun je overigens prima met water verdunning waarbij de dekkingsgraad behouden blijft.

Prijsindicatie: € 1,15 per 10 ml

Eigenschappen

 • Geconcentreerde acrylverf met een zeer goede dekkingsgraad
 • Goed te verdunnen met water
 • Zeer goede kleurechtheid
 • Semi-matte opdroging

Lacaux Studio

Lascaux Studio is een zeer goede semi-professionele acrylverf. Het is iets wateriger in vergelijking met de de Artist serie en heeft daarmee ook een iets lagere dekkingsgraad. Desondanks is deze acrylverf van hoge kwaliteit en eveneens goed bruikbaar voor “dripping” en natuurlijk overige technieken.

Prijsindicatie: € 1,01 per 10 ml

Eigenschappen

 • Geconcentreerde acrylverf met een goede dekkingsgraad
 • Zeer goede kleurechtheid
 • Semi-glanzende opdroging
 • Goed te mengen met water

Professionele acrylverf van Liquitex

Liquitex is een sterk merk gevestigd in de Verenigde staten, dat zowel op het gebied van acrylverf als bijvoorbeeld spraypaint een gevestigde naam is. Het bedrijf is in 1955 opgericht door Henry Levison, die de water-oplosbare acrylverf die we heden ten dagen kennen heeft (door)ontwikkeld.

Ook Liquitex tracht hun ecologische voetafdruk te verminderen en hebben daar hun beleid op aangepast.

Liquitex heavy body

De Liquitex heavy body acrylverf is een professionele acrylverf met een hoge viscositeit, waardoor deze uitermate geschikt is voor bijvoorbeeld impasto en het creeëren van texturen.

Prijsindicatie: € 1,42 per 10 ml

Eigenschappen

 • Zeer pasteuze verf met uitstekende dekkingsgraad
 • Penseelstreken zijn duidelijk zichtbaar
 • Kleuren drogen satijn op

Liquitex low viscosity

De Liquitex low viscosity professionele acrylverf heeft een beduidend minder pasteuze samenstelling dan de heavy body en is eveneens een zeer goede acrylverf. Deze verf is minder geschikt voor het werken met een paletmes (ten opzichte van de heavy body).

Prijsindicatie: 1,31 per 10 ml

Bij de kleinste afname hoeveelheid

Eigenschappen

 • Lage viscositeit
 • Uitstekende dekkingsgraad
 • Vanwege de lage viscositeit is deze verf erg veelzijdig

Professionele kwaliteit acrylverf van Winsor & Newton

Winsor & Newton is een zeer erkende fabrikant van acrylverf, gevestigd in Groot Britannië. Het is tevens het oudste bedrijf in het rijtje dat al in 1832 opgericht door wetenschapper William Winsor en kunstenaar Henry Newton.

Ook Winsor & Newton trachten hun impact op het milieu te verkleinen.

Artists Acrylics

Winsor & Newton artists acrylics is een professionele acrylverf, met uitstekende dekkingsgraad en kleurechtheuid. Wat opvalt aan deze acrylverf ten opzichte van de andere professionele acrylverven in dit artikel, is dat W&N artists acrylics met een glans opdroogt.

Prijsindicatie: € 1,43 per 10 ml

Eigenschappen

 • Uitstekende pigmenten met een evenzo goede dekkingsgraad.
 • Semi-pasteus
 • Uitstekende lichtechtheid
 • Lange verwerkingstijd

Professionele acrylverf van Daler-Rowney

Daler-Rowney is een acrylverf merk dat is gevestigd in Groot Britannië. Initieel heette het bedrijf enkel Rowney, dat al in 1783 werd opgericht door gebroeders Richard and Thomas Rowney. In 1983 werd de Daler-Rowney combinatie geboren toen het bedrijf werd verkocht aan Daler.

Cryla artist acrylverf

Cryla artisy acrylverf werd in 1963 ontwikkeld en was de eerste acrylverf die in Europa werd verkocht. Het is vrij pasteuze acrylverf met uitstekende dekkingsgraad en kleurechtheid. De penseelstreken blijven mooi zichtbaar.

Prijsindicatie: 0,92 per 10 ml

Bij de kleinste afname hoeveelheid

Eigenschappen

 • Goede pigmenten
 • Hoge viscositeit, ideal voor impasto of paletmes

Tot slot

Van alle bovengenoemde fabrikanten kun je er vanuit gaan dat ze kwaliteit leveren in hun professionele lijn(en) acrylverf. Wat de professionele acrylverven voornamelijk beter maakt is de dekkingsgraad en kleurechtheid. Wanneer je dat eenmaal hebt ondervonden pak je niet eenvoudig meer een tube beginnersverf.

Als budget wel degelijk een issue is, adviseren wij als eerste Amsterdam Expert te gebruiken

Welke professionele acrylverf voor jou het beste werkt hangt af van jouw schilderstijl. Het kost niet zo gek veel geld om van elke lijn een kleine hoeveelheid te kopen en even te testen wat voor jou het lekkerste werkt, dus dat is echt een aanrader.

Als budget wel degelijk een issue is (maar ook wanneer dit minder het geval is), adviseren wij als eerste Amsterdam Expert te gebruiken. Dit is niet alleen de goedkoopste uit het rijtje, maar zeker een zeer fijne acrylverf om mee te werken en tevens van uitstekende kwaliteit die ook in professionele studio’s gebruikt wordt.

Heb je ervaring met één van bovengenoemde professionele acrylverven, of heb je een andere suggestie? Deel je mening of suggesties dan even hieronder!

1 gedachte over “Waarom zou je professionele acrylverf gebruiken? De eigenschappen op een rij”

 1. Amsterdam standaard series, Royal Talens is voor mij persoonlijk een heel goede Acrylverf !
  Ik heb er al veel mee gewerkt en is een goede dekkende verf. Prijs kwaliteit heel goed !

  Beantwoorden

Plaats een reactie

NIEUWSBRIEF
Ontvang interessante informatie om jezelf als kunstenaar en ondernemer verder te helpen

Wij houden ook niet van spam!
AANMELDEN
close-link